Academia Română anunță cu profundă tristețe încetarea din viață prof.univ.dr. Georges Banu, critic de teatru, eseist, profesor de studii teatrale .
Georges Banu
Membru de onoare din străinătate al Academiei Române
Secția de arte, arhitectură și audiovizual
(22 iunie 1943 – 21 ianuarie 2023)
Secția de filologie și literatură a Academiei Române anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a academicianului Dumitru Radu Popescu, romancier, eseist, arhitect de reviste literare, dramaturg, poet și scenarist.
Academician Dumitru Radu Popescu
(19 august 1935 – 2 ianuarie 2023)
Director general al Editurii Academiei Române (2006-2022)
Program funeralii
Joi, 5 ianuarie 2023, ora 15: trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Mare a Cimitirului Bellu.
Vineri, 6 ianuarie 2023, ora 11: va avea loc slujba religioasă la Capela Mare a Cimitirului Bellu, urmată de ceremonialul de înhumare – Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.
Înmormântarea va avea loc cu onoruri militare.
25 mai 1933 – 18 octombrie 2022
Președinte al Academiei Române (1998-2006)
Vicepreşedinte al Academiei Române (1994-1998)
Președinte al Secției de filologie și literatură (din 2006)
Preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (din 1999)
Director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“(din 2006)
Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române:
„Eugen Simion – un mare intelectual; o pierdere ireparabilă pentru Academia Română. A fost preşedintele Academiei Române în două mandate şi în acea perioadă a reformat, instituţia, reuşind să restabilească demnitatea Academiei Române. A acţionat în societate ca un om cu mare responsabilitate pentru instituţia pe care a condus-o. De aceea, mă gândesc cu mare respect, cu pioşenie, la amintirea lui Eugen Simion. Regret foarte mult şi transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut.“
Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române:
„Aflu cu imensă tristeţe de dispariţia ilustrului meu coleg academicianul Eugen Simion. Prin tot ce a înfăptuit în domeniul criticii literare Eugen Simion rămâne o instituţie la care ne vom referi întotdeauna.“
Programul funeraliilor
Academia Română anunță cu profundă tristețe plecarea dintre noi a sopranei Mariana Nicolesco, personalitate excepțională a scenei românești, artistă cu o impresionantă carieră și reputație internațională. A strălucit pe cele mai celebre scene ale lumii, captivând publicul cu vocea și prestația scenică inconfundabile. A fost, deopotrivă, cu generozitate, mentorul și formatorul a generații de artiști, în țara natală sau peste hotare. Îi vom păstra o caldă și frumoasă amintire.
Mariana Nicolesco
Membră de onoare a Academiei Române
Secția de arte, arhitectură și audiovizual
(† 14 octombrie 2022)
Secția de științe economice, juridice și sociologie, împreună cu Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu“ anunță cu tristețe plecarea din mijlocul lor a profesorului universitar doctor Victor Axenciuc, membru de onoare al Academiei Române.
Prin talentul, calitățile și responsabilitatea științifică de excepție, profesorul Victor Axenciuc a fost și rămâne un model demn de urmat de perseverență, iscusință și modestie.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Prof. univ. dr. Victor Axenciuc
Membru de onoare al Academiei Române
(12 februarie 1928 – 12 august 2022)
Academia Română anunță cu durere încetarea din viață a eminentului patriot cărturar din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române.
În întreaga sa activitate în cadrul Academiei Române, Vasile Tărâțeanu a reprezentat cu demnitate și abnegție ideea românească și flacăra culturii noastre în ținuturile pe care le-a iubit și slujit uneori cu riscuri foarte mari.
Ne înclinăm în fața memoriei sale!
Biroul Prezidiului Academiei Române
Vasile Tărâțeanu
Membru de onoare al Academiei Române
(27 septembrie 1945 – 8 august 2022)
Secția de științe geonomice a Academiei Române anunță cu profundă mâhnire plecarea dintre noi, pe 20 iulie 2022, a celui ce a fost doctorul Ion-Tudor Berza, membru corespondent al Academiei Române.
Ion-Tudor Berza
Membru corespondent al Academiei Române
(1 februarie 1944 – 20 iulie 2022)
Comunitatea academică pierde, astfel, o personalitate marcantă a vieții științifice din România, un geolog de excepție, un cercetător profund al granitoidelor și terenurilor metamorfice, un specialist în cartografie geologică și geologie stucturală.
Academia Română l-a ales, în anul 2020, ca președinte al Consiliului director al Fundaţiei Familiei M. H. Elias.
Trăsăturile sale de caracter, empatia sa, ținuta deschisă, optimismul i-au făcut mulți prieteni. Trecerea sa în cele veșnice, așa de bruscă, ne lasă mai săraci și ne va marca multă vreme înainte.
Secția de științe agricole și silvice a Academiei Române, anunță cu profundă tristețe, trecerea în veșnicie, miercuri 4 mai, 2022, a prof. dr. Nicolae Florea, membru de onoare al Academiei Române din anul 2015.
Nicolae Florea
Membru de onoare al Academiei Române
(31 mai 1921 - 4 mai 2022)
Secția de științe istorice și arheologie anunță cu tristețe încetarea din viață, luni, 25 aprilie 2022, a istoricului și arheologului Dumitru Protase, membru de onoare al Academiei Române (2003).
Dumitru Protase
Membru de onoare al Academiei Române
(1 februarie 1926 - 25 aprilie 2022)
Președintele României – scrisoare de condoleanțe
Academician Eugen Simion – In memoriam
Biroul Prezidiului Academiei Române
Eugen Simion, personalitate proeminentă a culturii române
Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“