24 iunie 2025

Nicolae A. Anastasiu
(15 ianuarie 1940 – 24 iunie 2025)

Membrii Secției de Științe Geonomice a Academiei Române anunță, cu adâncă tristețe, stingerea din viață a profesorului Nicolae A. Anastasiu, membru titular al Academiei, personalitate marcantă a geologiei românești.

Eminent cercetător, strălucit om de știință, Nicolae A. Anastasiu şi-a dedicat întreaga viață Științelor Pământului. A lucrat cu dăruire totală peste jumătate de secol în geologie, iar entuziasmul şi interesul față de profesie nu s-au stins nici în ultima clipă.

Licențiat al Facultății de Geologie și Geografie a Universității din București în anul 1967, ca șef de promoție, și-a continuat studiile cu teza de doctorat susținută în anul 1974 Masivul granitoid Ogradena - Studiu petrografic și geochimic, coordonată de acad. Dan Giușcă. Pentru această lucrare a fost recompensat cu premiul „Grigore Cobălcescu” al Academiei Române.

Activitatea științifică a profesorului Anastasiu a avut un impact considerabil asupra orientării sustenabile a industriei extractive miniere și petroliere din România. A dezvoltat conceptul de petrologie comparată, a stabilit reperele mineralogice de orizontare stratigrafică, a detaliat conceptul de tectofacies, a contribuit la demonstrarea originii anatectice a granitoidelor, la descifrarea controlului metalogenetic și la localizarea mineralizațiilor de pământuri rare (TR) și de molibden din Masivul Ditrău, a avut o contribuție esențială la crearea unor noi modele de facies, utile în reconsiderarea rezervoarelor de hidrocarburi din Carpații Orientali și Platforma Moesică.

Cercetările sale geologice s-au materializat în 97 de articole științifice, câteva monografii − dintre care una excepțională în trei volume, în colaborare cu Președintele României Emil Constantinescu – Resursele minerale ale României − 6 ghiduri de teren, peste 60 de rapoarte geologice (granturi) pentru societăți comerciale şi companii naționale. A susținut peste 78 de comunicări la simpozioane şi congrese internaționale, evenimente organizate în țară și în străinătate.

A avut o remarcabilă activitate didactică de peste 50 de ani în învățământul superior, la Universitatea din București. A parcurs toate treptele carierei universitare, de la asistent (1967) la profesor universitar (din 1993), iar în 2011 a devenit profesor emerit. A activat în domeniul sedimentologiei-petrologiei sedimentare și a fost șeful Catedrei de Mineralogie din universitate în două mandate, 1992-1996; 2004-2006. A fost conducător științific de doctorat din anul 1993, asigurând acordarea a 18 titluri de doctor în Științele Pământului - Geologie. În perioada 2005-2008 a fost director al Școlii doctorale de Geologie de la universitatea bucureșteană.

În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române la Secția de Științe Geonomice, iar în 2016, membru titular. A ocupat diverse poziții: vicepreședinte al Comitetului Național al Geologilor din România, membru în biroul Secției de Științe Geonomice din cadrul Academiei Române, membru în Consiliul de Onoare al Academiei, Președinte al Comisiei de Resurse Naturale pentru Tranziția Energetică – CRNTE.

Academicianul Nicolae A. Anastasiu rămâne un reper pentru multe generații de geologi. Activitatea lui în cadrul Academiei Române şi în Universitatea din București a reprezentat o contribuție excepțională la cunoașterea geologiei României şi a altor regiuni ale lumii, precum și la formarea de numeroși specialiști în Științele Pământului, implicați activ în dezvoltarea industriei românești. Prin dispariția lui Nicolae Anastasiu comunitatea științifică pierde o figură luminoasă, dedicată pe deplin profesiei pe care a iubit-o atât de mult, iar noi regretăm profund pierderea unui prieten devotat și a unui excelent colaborator.

Nicolae Anastasiu – Pipo, așa cum își dorea să fie numit de prieteni – nu poate fi uitat. Va rămâne un exemplu pe care vom încerca să-l urmăm!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

acad. Nicolae Panin
Președintele Secției de Științe Geonomice


Programul funeraliilor:

  • Miercuri, 25 iunie 2025, depunerea sicriului la capela Cimitirului Bellu Ortodox
  • Joi, 26 iunie 2025, ora 19, slujbă religioasă
  • Vineri, 27 iunie 2025, ora 9, slujba religioasă și ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare, Cimitirul Bellu Ortodox − Parcela academicienilor