25 martie 2024

Academician Nicolae Manolescu
27 noiembrie 1939 – 23 martie 2024

Secția de filologie și literatură a Academiei Române află cu profundă tristețe încetarea din viață a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), personalitate culturală de prim rang. Fiind unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii și-a dedicat întreaga existență promovării literaturii române, servind-o timp de peste o jumătate de secol cu un devotament exemplar, ca profesor, eseist, critic și istoric literar.

Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București (1956-1962), apoi profesor al aceleiași Facultăți până în anul 2013, Nicolae Manolescu a fost îndrumătorul multor generații de studenți, care au beneficiat de vastele sale cunoștințe, pline de idei originale și curajoase în analiza și interpretarea fenomenului literar contemporan.

Prestigios critic și istoric literar, Nicolae Manolescu a fost autorul a numeroase cărți și studii, vizând toate epocile scrisului românesc, interpretarea ideilor critice și ierarhizarea lor valorică.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor, începând din 1963 și președinte al breslei scriitoricești din anul 2005. În anul 1997 a fost ales membru al Academiei Românde, dvenind membru titular în 2013.

Secția de filologie și literatură a Academiei Române, alături de toți membrii Academiei Române regretă dispariția neașteptată a academicianului Nicolae Manolescu, personalitate cu merite incontesabile în cultura românească contemporană.