20 august 2023

Profesor universitar doctor Constantin Bălăceanu-Stolnici,
membru de onoare al Academiei Române, a trecut în eternitate
(6 iulie 1923 – 20 august 2023)

Personalitate enciclopedică, profesor universitar doctor Constantin Bălăceanu-Stolnici (născut la data de 6 iulie 1923 în București), membru de onoare al Academiei Române, poate fi sintetizată, acum, la finele unei vieți lungi și bogate, într-o singură formulă: „aristocratul enciclopedist român“.

Prezența Domniei sale a influențat în mod total lumea medicală și academică din România.

A primit o educație aleasă, fiind continuatorul unei familii cu rădăcini muntene de peste 300 de ani, familia Bălăcenilor. Domnia sa a parcurs trei perioade din istoria României: perioada regalistă, perioada comunistă și perioada postdecembristă, de după anul 1989.

În tot acest timp și-a păstrat demnitatea totală, desfășurând o serie importantă de activități prestigioase în domeniul medical al Neuroștiințelor. A abordat la cel mai înalt nivel Neurologia, Geriatria și Gerontologia, Antropologia, și a reușit să fie printre promotorii introducerii științei Ciberneticii în țară, deși nu era domeniul său de activitate, dar înțelegând rolul pe care această nouă știință avea să-l joace în dezvoltarea tuturor celorlalte domenii ale cunoașterii.

Personalitate remarcabilă a științelor medicale românești, a luminat și a călăuzit pașii mai multor generații de specialiști. Pentru generația tânără a fost un exemplu continuu, rămânând în activitatea didactică până în ultima clipă. A transmis iubirea de oameni, educația la cel mai înalt nivel și disciplina de aprofundare a științe medicale.

Mesajul său a fost întotdeauna unul de toleranță, de dragoste de cunoaștere aprofundată, însoțită de o muncă permanentă, disciplinată și riguroasă.

Academia Română și comunitatea medicală românească vor continua să se raporteze la ținuta sa aristocratică, la profesionalismul înalt academic, la educația desăvârșită. Va rămâne în memoria noastră ca doctor, savant și enciclopedist.

Academician profesor universitar doctor Victor VOICU,
președintele Secției de științe medicale a Academiei Române