7 iunie 2024

Alexandrina Cernov – In memoriam
(24 noiembrie 1943 – 5 iunie 2024)

Academia Română a aflat cu profundă tristețe stingerea din viață, miercuri, 5 iunie 2024, la Mănăstirea Putna, a doamnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, critic, istoric literar și publicist, o conștiință vie a românității de dincolo de granița de nord, care s-a manifestat public cu fermitate și cu eleganță pentru apărarea limbii și identității române în teritoriile Bucovinei aflate în Ucraina.

A fost mentorul a generații de intelectuali umaniști din Bucovina Cernăuțiului, conferențiar la Universitatea Națională din Cernăuți, fondatoare și redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei“ și director al Editurii „Alexandru cel Bun“.

Născută la 24 noiembrie 1943 în orașul Hotin, de pe teritoriul de astăzi al Ucrainei, Alexandrina Cernov s-a format intelectual în două spații culturale românești, la București și la Cernăuți, conturând, astfel, destinul său de liant spiritual cu românii de dincolo de granița de nord. A făcut studii preuniversitare la Liceul nr. 32 din București și studii filologice la Universitatea din București, finalizate în anul 1961. A urmat apoi Facultatea de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți, Ucraina, în perioada 1962–1966, iar în anul 1989 a susținut, la Chișinău, teza de doctorat intitulată Lingvistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic.

Timp de trei decenii, între 1971 și 2002, a fost conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, susținând cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii române vechi, teoria traducerii şi stilistica limbii române, lingvistică şi poetică comparată, literatură comparată, activitate ce a contribuit în mod fundamental la păstrarea și cultivarea limbii române în Ucraina.

Membru fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu“ din regiunea Cernăuţi, pe care a condus-o în calitate de președinte în perioada 1990–1994, Alexandrina Cernov s-a angajat cu toate forțele în apărarea drepturilor românilor din Ucraina, o luptă pe care a purtat-o consecvent cu argumentele intelectualului. A fost expert al proiectului comun de cercetare a situației minorităților naționale din Ucraina, al Împuternicitului Radei Supreme a Ucrainei în problemele drepturilor omului şi al Comisariatului general al OSCE în problemele minorităților naționale.

Profesor de vocație, Alexandrina Cernov s-a implicat activ și pragmatic în promovarea învățământului în limba română în spațiul ucrainean, fiind autoare a nouă manuale de limba şi literatura română, destinate școlilor românești din Ucraina.

Odată cu plecarea dintre noi a doamnei Alexandrina Cernov, România pierde unul dintre cei mai activi intelectuali militanți pentru drepturile sociale și culturale ale românilor din Ucraina, o voce și o prezență respectate atât la București și Cernăuți, cât și la Kiev.

Academia Română își exprimă respectul și recunoștința pentru întreaga activitate a doamnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române din anul 1992, căreia îi va păstra o neștirbită amintire.

Trupul neînsuflețit este depus în paraclisul Mănăstirii Putna. Slujba de înmormântare va fi săvârșită vineri, 7 iunie 2024, la mănăstire, iar înhumarea va avea loc în cimitirul parohiei Putna.

Veșnică să-i fie odihna!


Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, 16 noiembrie 2018, Celebrarea Centenarului Marii Uniri