Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ și Institutul de Informatică Teoretică, Filiala Iași

Colocviul Internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării“. Ediția a XI-a

Obiectivele manifestării au fost diseminarea rezultatelor recente ale cercetărilor lexicografice din proiecte naționale și europene, prezentarea instrumentelor şi a resurselor existente pentru redactarea dicţionarelor (academice), precum și expunerea altor rezultate recente, obținute în cercetarea lingvistică și filologică.

Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“

„Ziua Porților Deschise“, la aniversarea Academiei Române

Cu ocazia aniversarii a 156 de ani de la fondarea Academiei Române, în semn de omagiu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ a organizat la sediul său „Ziua Porților Deschise“, lansând această invitație în special tinerilor.

Institutul Astronomic al Academiei Române

42 de obiecte cerești, așa cum nu s-au mai văzut până acum

Directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, dr. Mirel Bîrlan, a făcut parte din echipa internațională de astronomi care a realizat cele mai clare imagini ale 42 de asteroizi din sistemul nostru solar. Fotografiile însoțesc un articol care a fost publicat recent în prestigioasa revistă Astronomy & Astrophysics.

Institutul de Studii Sud-Est Europene

Early Arabic printing for the Arab Christians

Joi, 1 iulie 2021, începe implementarea proiectului TYPARABIC, Early Arabic printing for the Arab Christians. Cultural transfers between Eastern Europe and the Ottoman Near-East in the 18th century, pentru care Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (ISSEE) a obținut în 2020, în cadrul programului Horizon 2020 al Consiliului European pentru Cercetare, primul ERC Advanced Grant câștigat de o instituție de cercetare din România. Proiectul este coordonat de dr. habil. Ioana Feodorov, în calitate de Principal Investigator (PI).

Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“

Pandemia. Constrângeri și Oportunități

Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“ al Academiei Române, sub coordonarea Secției de științe economice, juridice ș i sociologie, lansează luni, 28 iunie 2021, volumul „Pandemia. Constrângeri și oportunități“. Evenimentul va

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“

„Atlas Linguarum Europae – Atlasul limbilor Europei“

„Atlas Linguar um Europae Atlasul limbilor Europei“ este un proiect de cercetare cu largă colaborare internaţională, coordonat din anul 2005 de România . Din proiectul ALE fac parte 51 de comitete naţionale, reprezentând centre universitare şi de cercetare ştiinţifică d e pe întregul continent european .

Institutul de Speologie „Emil Racoviță“| Filiala Cluj-Napoca

Cercetătorii avertizează: Ghețarii subterani din SE Europei se topesc într un ritm alarmant

Un grup de cercetători din România, Grecia, Croația, Slovenia, Germania și Norvegia, coordonați de Institutul de Speologie „Emil Racoviță“ al Academiei Române, Filiala Cluj Napoca, arată într un studiu publicat recent că ghețarii de suprafață și cei din peșterile din SE Europei se topesc într un ritm fără precedent în ultimele decen ii.

Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“

Limbajul în era om-mașină – LITHME

Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“ al Academiei Române anunță participarea sa, începând cu luna octombrie 2020, în proiectul european „Limbajul în era om-mașină“ – LITHME și face publice câteva dintre concluziile primului raport de prognoză emis de echipa de proiect.