29 ianuarie 2025
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului
Institutul de Istorie „George Barițiu”
Masă rotundă
„Despre hrană în timpul comunismului: acțiune politică,
cunoaștere medicală și experiențe cotidiene“
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Institutul de Istorie „George Barițiu” organizează joi, 29 ianuarie 2025, masa rotundă „Despre hrană în timpul comunismului: acțiune politică, cunoaștere medicală și experiențe cotidiene“. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din str. Batiștei nr.15, București.
Masa rotundă este dedicată prezentării proiectului „Cunoaștere medicală, nutriție și schimbare socială: o analiză a politicilor vieții în România socialismului târziu” – NUTRIPOL. Proiectul, dezvoltat de Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, analizează strategiile care, în timpul regimului comunist, au transformat „hrana” în „nutriție”, aceasta din urmă devenind un domeniu de interes politic, de reglementare și de maximizare politică.
În cadrul mesei rotunde va fi problematizată chestiunea nutriției din perspectiva cunoașterii medicale și acțiunii politice, dar și a politicilor agricole și alimentare din România secolului XX, cu accent pe perioada anilor 1960-1980.
La eveniment sunt invitați dr. Camelia Zavarache, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, prof. univ. Bogdan Murgescu, Universitatea din București, dr. habil. Florin Abraham, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, și prof. univ. Călin Cotoi, Universitatea din București.
* * *
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, reprezentată de Casa de Cultură „Friedrich Schiller”.
Proiectului NUTRIPOL este finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, prin grantul PN-IV-P2-2.1-TE-2023-0738) și este implementat de Academia Română, Filiala Cluj-Napoca. Echipa proiectului este formată din cercetător științific grad III dr. Mara Mărginean, director de proiect, cercetător științific grad III dr. Corina Doboș și cercetător științific dr. Bogdan Vârșan.
Participarea publicului la eveniment este liberă.
Academia Română – Comunicare și imagine publică