4-20 martie 2025
Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“


Expoziția „Societățile de binefacere – Un crâmpei din istoria Craiovei”

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“ al Academiei Române în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova, Secția Istorie-Arheologie, și Arhivele Naționale, Serviciul Județean Dolj, organizează, în perioada 4-20 martie 2025, expoziția cu tema „Societățile de binefacere – Un crâmpei din istoria Craiovei”.

Vernisajul a avut loc joi, 6 martie 2025, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul dr. Radu Dumitrescu, șeful Secției Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei, și prof.univ.dr. Sevastian Cercel, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“. Expoziția a fost prezentată de dr. Mihaela Dudu, șefa Serviciului Județean Dolj al Arhivelor Naționale, și cercetător științific dr. Narcisa Maria Mitu, din cadrul institutului craiovean, care a avut inițiativa organizării acestei eveniment.

Conceptul expozițional are ca element central implicarea femeilor craiovene în acte de caritate și de voluntariat, în vremuri dificile pentru locuitorii Craiovei, respectiv ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului al XX-lea, inclusiv perioada interbelică, oferind un tablou complex al generozității, umanității, carității și iubirii de semeni. Sunt aduse în atenția publicului poveștile și imaginile unor doamne din înalta societate craioveană din acele perioade, femei nobile, educate care și-au dedicat o parte din viață acțiunilor caritabile. Lucia Romanescu, Olga General Gigurtu (născută Bălcescu), Paulina Vorvoreanu, Olga Stoilov, Elena Cornetti, Sofia Caneciu, Elena Bucureșteanu sunt doar câteva dintre acestea.

Selecția documentară prezentată publicului are la bază documente de arhivă și fotografii existente în fondurile Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Dolj, și în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova. Sunt expuse testamente, dări de seamă, adrese oficiale, planuri de situație ale unor instituții, alături de care se regăsesc fotografii ale doamnelor craiovene implicate în acțiuni caritabile, ale fondatorilor acestor inițiative și ale clădirilor azilelor înființate. Documentele și fotografiile expuse acoperă o perioadă de aproximativ 80 de ani, de la 1863 la 1939.

Corespondență transmisă de dr. Anca Ceaușescu,
cercetător științific Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“