28-30 mai 2025
Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“
Simpozionul național „Identitate națională, identitate europeană. Craiova 1475-2025”
Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“ al Academiei Române a organizat simpozionul național „Identitate națională, identitate europeană. Craiova 1475-2025”. Manifestarea s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în perioada 28-30 mai 2025.
Lucrările simpozionului au fost deschise de acad. Victor Spinei, președintele secției de Ştiinţe istorice și arheologie a Academiei Române, care a ținut să aprecieze activitatea desfășurată de Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, pentru cunoașterea istoriei de peste cinci secole a orașului din Bănie. De-a lungul întregii sale existențe, insitutul craiovean a depus eforturi reale pentru intensificarea cercetării științifice de calitate și pentru dezvoltarea unor programe viabile în parteneriat cu instituții și autorități publice. „De-a lungul timpului, misiunea ştiinţifică a institutului s-a axat pe cercetarea bogatului tezaur arheologic, istoric, filologic, filosofic, lingvistic şi etnografic al Olteniei şi a conexiunilor cu ariile geografico-culturale învecinate, româneşti, balcanice şi europene” a mai precizat acad. Victor Spinei.
Prof.univ.dr. Sevastian Cercel, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor” a evocat importanța evenimentului: „La 1 iunie se împlinesc 550 de ani de la prima atestare documentară a Craiovei, într-un hrisov al lui Laiotă Basarab sau Basarab Laiotă cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti la acea vreme. Fosta cetate dacică Pelendava a parcurs o istorie plină de evenimente, devenind o veritabilă metropolă, un centru politic, administrativ, educativ, cultural şi economic puternic. Institutul nostru a pregătit o serie de manifestări științifice dedicate acestui moment, iar simpozionul care se desfășoară în aceste zile, constituie punctul central al programului nostru”.
Lucrările simpozionului au fost susținute pe două secțiuni:
1) Craiova – 550 de ani de atestare. Istoria unui oraș, istoria unei comunități
2) Realități socio-economice, valori identitare, interferențe culturale
Prima secțiune a simpozionului a fost dedicată istoriei orașului Craiova și a adus în discuție repere din evoluția istorică, urbană și socială a orașului, de la începuturile sale medievale până în perioada contemporană. Comunicările au propus o relectură a trecutului prin prisma noilor instrumente metodologice, punând accent pe transformările urbane, elite sociale și rețele de influență, respectiv boierimea mică și administrația teritorială în Oltenia (secolele XVII-XVIII), negustori de altă dată ai Craiovei, interacțiunile dintre spațiul religios și cel administrativ, dar și pe felul în care Craiova a fost percepută și reprezentată în epoca modernă.
Lucrările din cadrul celei de a doua secțiuni au abordat teme legate de valori identitare locale în context istoric, dinamica socio-economică și interferențele culturale în spațiul oltenesc și românesc. S-a pus accent pe relația dintre memorie, tradiție și modernitate, pe modul în care comunitățile locale își construiesc și conservă specificul într-un context marcat de mobilitate, globalizare și transformări instituționale. Lucrările prezentate au acoperit o largă varietate tematică, precum descoperirile din preistorie cu privire la unelte eneolitice de silex și ceramică din așezări hallstattiene din Oltenia, acțiuni filantropice ale unor mari familii din Oltenia, mecenat cultural, minorități și simboluri identitare, problematici contemporane de drept, guvernanță și integrare europeană, propunând un tablou complex al societății românești în trecut și prezent.
La simpozionul național „Identitate națională, identitate europeană. Craiova 1475-2025” au participat cercetători de la entitățile Academiei Române – Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“, București; Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu; Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu”, București; Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Iași; Comisia de istorie a orașelor a Academiei Române; Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu Plopșor” –, profesori de la Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea „Ovidius” din Constanța, specialiști etnologi din cadrul Centrului Cultural Județean Arad, muzeografi, istorici, studenți doctoranzi, precum și cadre universitare și specialiști din Polonia și Bulgaria.
Simpozionul a fost organizat în parteneriat cu Comisia de Istorie a Orașelor a Academiei Române, Consiliul Județean Dolj, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Facultatea de Drept a Universității din Craiova, Centrul de Studii și Cercetări de Drept Privat „Ion Dogaru” și TVR Craiova.
Corespondență transmisă de dr. Anca Ceaușescu,
cercetător științific Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“