29 aprilie 2025
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului
Conferința științifică
„Mișcarea pentru drepturile omului din România – reflex al Actului Final de la Helsinki”
Într-un context în care sunt analizate în plan internațional consecințele Actului Final de la Helsinki, la cinci decenii de la semnarea acestuia, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului organizează conferința „Mișcarea pentru drepturile omului din România – reflex al Actului Final de la Helsinki”. Evenimentul va avea loc marți, 29 aprilie 2025, începând cu ora 10, la Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române, Sala de Conferințe Parter Vest, Corp Vest (dreapta), Calea 13 Septembrie, nr. 13, Sector 5, București.
Actul Final de la Helsinki, semnat în urmă cu cinci decenii, la 1 august 1975, a reprezentat un moment de cotitură în istoria Războiului Rece, deoarece a consacrat stabilitatea frontierelor, prin recunoașterea inviolabilității acestora. Prin „Actul Final...” 35 de state semnatare, deopotrivă din blocul sovietic și lumea capitalistă, s-au angajat nu doar să reducă tensiunile militare dintre ele, ci să pună problema drepturilor omului în centrul dialogului internațional. Profitând de noua situație internațională, în Europa comunistă au apărut numeroase inițiative civice care militau pentru democratizarea regimurilor politice, solicitând partidelor-stat să-și respecte angajamentele asumate. A rezultat în Europa de est o viguroasă mișcare pentru drepturile omului, care a fost reprimată însă de regimurile comuniste, deoarece la submina chiar legitimitatea modului de exercitare arbitrară a puterii politice.
Programul conferinței organizate de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului este bogat și divers. Dr. Flori Bălănescu, de la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, va susține o prelegere invitată dedicată „Impactului Actului Final de la Helsinki asupra mișcării pentru respectarea drepturilor omului în România”.
Cercetători cu o vastă experiență, împreună cu studenți doctoranzi, din România și Republica Moldova, vor prezenta comunicări dedicate fenomenului complex al ascensiunii problematicii drepturilor omului în blocul sovietic, respectiv reprimarea mișcării pentru democratizare. În program sunt incluse comunicări despre disidenți precum Doina Cornea, Paul Goma, represiunea religioasă ș.a.
La evenimentul științific anunțat participă cercetători din institutele Academiei Române, de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din București, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.
la conferință este deschisă publicului, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care nu pot participa în persoană, Institutul oferă posibilitatea conectării online: https://us06web.zoom.us/j/82661963702?pwd=Z3n3jHIZDbWs6QJxvdh9ytmEiYFbax.1
Informații obținute prin amabilitatea prof. univ. Florin Abraham,
director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului