15 mai 2025
Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române


Conferința internațională „Etică profesională, etică și regim politic în România”

Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” organizează conferința „Etică profesională, etică medicală și regim politic în România”, care va avea loc pe 15 mai 2025, începând cu ora 9, la sediul institutului din București, Bulevardul Aviatorilor nr. 1.

Conferința își propune să discute impactul regimurilor politice dictatoriale asupra eticii profesionale, cu un accent deosebit pe domeniul medical, și vizează o reanalizare critică a relației dintre știință, etică și puterea politică.

Organizată în trei secțiuni, manifestarea va reuni specialiști din domeniile istoriei, psihiatriei, neurologiei și jurnalismului, propunând un program dens de prezentări și dezbateri, organizat în trei secțiuni tematice:
• Secțiunea I: Marginalizare socială, identitate și propagandă
• Secțiuna a II-a: Război, etică și mass-media în contexte de criză
• Secțiunea a III-a: Medicină, putere și represiune

Obiectivul principal al evenimentului este acela de a iniția o dezbatere interdisciplinară, care să aducă față în față perspectiva istorică și cea medicală, explorând modul în care profesioniștii din domeniul sănătății și istoricii au înțeles, interpretat și reflectat asupra practicilor din perioadele de dictatură.

Între principalele teme abordate se află (1) mecanismele și consecințele psihiatriei punitive practicate de regimul comunist din România, atât din perspectiva medicală, cât și din cea istorică; (2) urmările politicii demografice ceaușiste asupra practicii și eticii medicale din România, dar și asupra stării de sănătate a populației feminine, precum și (3) mecanismele și funcționarea programului de exterminare a pacienților minori considerați „irecuperabili” din căminele-spital românești din perioada 1981-1989.

O discuție specială va fi dedicată psihiatriei punitive din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia după 2014, în special Peninsula Crimeea, unde măsurile represive luate de autoritățile de ocupație i-au vizat cu deosebire pe reprezentanții politici ai tătarilor. Practica psihiatriei punitive de reducere la tăcere a opozanților, cu precădere a celor proveniți din rândul tătarilor crimeeni, va fi analizată, într-o intervenție înregistrată, de Ilmi Umerov, unul dintre cei mai virulenți critici la adresa anexării și rusificării Peninsulei Crimeea.

Conferința Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” este organizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța, cu sprijinul Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație.

Informații obținute prin amabilitatea dr. Cosmin Popa,
cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”

Program