24 iunie 2025
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române


Conferința științifică
„O nouă epocă, un nou lider: 1965 – instaurarea regimului Nicolae Ceaușescu”

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului organizează conferința științifică „O nouă epocă, un nou lider: 1965 – instaurarea regimului Nicolae Ceaușescu”. Evenimentul va avea loc în 24 iunie 2025, începând cu ora 10:30, în Sala de Conferințe Parter Vest din Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române, Calea 13 Septembrie, nr. 13, București (intrarea vizavi de Palatul Bragadiru).

Conferința are ca scop o analiză a consecințelor evenimentelor petrecute în anul 1965, un an cu adânci semnificații, un punct de inflexiune major în istoria contemporană a României și a comunismului românesc. La 19 martie a încetat din viață Gheorghe Gheorghiu-Dej, cel care condusese timp de două decenii Partidul Comunist Român (ulterior, Partidul Muncitoresc Român) și regimul comunist de la București. Trei zile mai târziu, la 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu a fost ales în fruntea P.M.R., a cărui denumire a fost schimbată în P.C.R. în iulie, la Congresul al IX-lea, când noul conducător a fost reconfirmat, la o scară mult mai amplă. Instaurarea noului conducător la București a provocat multe reacții, a stârnit speranțe sau nemulțumiri diverse în partid, în societatea românească, dar și pe plan extern, în U.R.S.S., în blocul sovietic, în China sau în Occident.

În cadrul conferinței vor fi abordate teme precum: „moștenirea politică” lăsată de Gheorghiu-Dej; jocurile de culise în stabilirea noului lider: era previzibilă alegerea lui Nicolae Ceaușescu?; continuitate și schimbare în politica internă și externă a noii conduceri de la București; Congresul al IX-lea și semnificațiile deciziilor sale; schimbări în ierarhia de partid; începuturile „liberalizării controlate”: relația dintre regim și societate, speranțe și realitate ș.a.

La eveniment vor participa cercetători de la instituții științifice cunoscute, precum Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul Revoluției Române din Decembrie ’89, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”.

Participarea la conferință este deschisă publicului, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care nu pot participa în persoană la lucrările conferinței, oferim posibilitatea conectării online: https://us06web.zoom.us/j/83574474304?pwd=aI19sZBblwcASmK3pOVyLEvYxzT5ET.1

Informații transmise de prof.univ. Florin Abraham,
directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului


Program