30 mai 2025
Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”


„Dinamica legislativă şi realitatea juridică” – sesiune științifică anuală a Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”

Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române organizează vineri, 30 mai 2025, cu începere de la ora 9, sesiunea științifică anuală cu tema „Dinamica legislativă şi realitatea juridică”. Manifestarea se va desfășura la sediul institutului din Calea 13 Septembrie nr. 13 și va fi transmisă online de platforma Universul Juridic.

Comunicările științifice vor fi susținute în cadrul unei sesiuni plenare și a patru secțiuni:
• Secțiunea I: Drept civil; Dreptul muncii; Dreptul familiei; Drept procesual civil; Drept comercial; Insolvență;
• Secțiunea II: Teoria generală a dreptului; Filosofia și sociologia dreptului; Drept constituțional; Drept administrativ;
• Secțiunea III: Științe penale; Criminologie;
• Secțiunea IV: Drept european; Drept internațional public.


Între fenomenele existenței și procesele și conținutul conștiinței umane se plasează realitatea juridică, drept unitate indisolubilă între planul ideatic, planul normativ și planul material, planuri care, în mod, natural, se intercondiționează și conlucrează. Realitatea juridică este, așadar, acea dimensiune atașată realității sociale dintr-o anumită epocă istorică articulată prin conștiința juridică a legiuitorului, prin ansamblul de reglementări și instituții și prin elementele relaționale și sociologice.

Pe această linie, o politică juridică eficace presupune o adecvată transpunere în planul normelor dreptului a exiguității acumulărilor sociale, contribuind, astfel, la înțelegerea și respectul indivizilor față de cerințele de conduită conținute de normele de drept. Cu o puternică funcție educativă, un asemenea demers poate fi hotărâtor pentru conturarea unei anumite expresii culturale potrivite cu rezultatul procesului de evaluare, de valorizare și de valorificare legală a nevoilor schimbătoare ale societății. Diversitatea relațiilor sociale determină, însă, un complex de norme și felurite modalități de influențare a conduitei oamenilor în cadrul acestor relații și de ordonare a interacțiunilor umane. Astfel, comandamentele juridice afirmă ordinea socială și au menirea de a realiza echilibrul social în condițiile confruntării de diferite interese contradictorii.

Sistemul legislativ actual românesc se caracterizează, însă, printr-un adevărat hățiș de reglementări, eterogen și dezordonat, în căutarea unei identități proprii, aflat în continuare în plin proces de asimilare a mecanismelor democratice, a tranzițiilor către integrarea tehnologiilor și soluțiilor digitale, dar și de acomodare cu noile realități circumscrise construcției europene și poziționării geopolitice românești, în general. Inovarea unor soluții juridice trebuie să fie rodul unei mature chibzuințe, iar nu al unor abstracțiuni care nu au legătură cu realitățile sociale sau, mai grav, care deturnează și se îndepărtează de la nevoile societății.

În acest context normativ, dinamic și, în multe ipostaze, nesatisfăcător, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și-a propus, cu prilejul sesiunii anuale de comunicări științifice, să evalueze într-un tablou general, evident neîndestulător, dar absolut necesar și promițător, paradigma dinamicii legislative autohtone în actuala realitate juridică și să identifice acele dimensiuni ori presiuni ale existenței umane, ale așteptărilor legitime și ale răspunsurilor necesare. Cercetători, cadre didactice, avocați, judecători și alți profesioniști ai dreptului au răspuns provocării lansate și au formulat probleme, au căutat soluții și, în orice caz, au deschis noi și inedite perspective de analiză și reflecție asupra cărora toți avem datoria de a ne apleca. Sesiunea de comunicări ştiinţifice din acest an va constitui o etapă de explorare a practicii vii, cu tot rafinamentul ei, pe care teoria urmează să o releve la nivelul reglementărilor și instituțiilor.

Dr. Cătălin Mosoia
Academia Română – Comunicare și imagine publică

Program