Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Nr. 13-14 aprilie-mai 2003, Anul XIII (150-151) 

Ca de obicei si acest numar dublu din revista prezinta principalele evenimente academice ale lunilor aprilie si mai. Împlinirea a 70 de ani de la nasterea potului Nichita Stanescu este omagiata în articole de evocare si analiza a operei celui care, asa cum apreciaza acad. Eugen Simion, a trait ca un om liber într-un regim totalitar, deosebit de crud si perfid. În aceste conditii, generozitatea este cuvântul care îl definea cel mai bine, afirma Domnul Ion Iliescu, reusind sa atinga clasicitatea receptarii si recunoasterii nationale…În felul sau inconfundabil, poetul a fost un deschizator de drumuri, iar opera sa - robusta, fecunda, impunatoare , demonstreaza cât se poate de stralucit virtutile creatoare ale natiunii noastre, capacitatea de a oferi lumii demersuri viabile, de mare forta expresiva. Pentru acad. Razvan Theodorescu, Nichita a fost si este celebru si autentic lider al generatiei literare a anilor ‘60. În tonul unei nostalgice sarbatori a spiritului, care în Nichita Stanescu a daruit o izbânda scriu si acad. Fanus Neagu, D. R. Popescu, membru corespondent al Academiei Române, Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Române, Adam Puslojic, membru de onoare al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române si poetul Vasile Tarâteanu.

4 aprilie, Ziua usilor deschise la Academia Româna este marcata de articolul semnat de acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române si mesajul rostit cu acest prilej de Ion Iliescu, presedintele României.

O sectiune substantiala a revistei  este dedicata unitatii limbii române, cu referire la Basarabia si Bucovina,  o tema ce tinând de traditia preocuparilor academice este tratata din perspectivele contemporaneitatii. Din diferite unghiuri de abordare ale acestui temei al unitatii noastre nationale scriu acad. Eugen Simion, acad. Marius Sala, acad. Silviu Berejan, Ioana Vintila-Radulescu, Valeria Gutu Romalo, Stelian Dumistracel, Gheorghe Chivu, Dumitru Irimia, Ion Marii, Pavel Balmus, Gheorghe Mihaila, membru corespondent al Academiei Române, Doru Mihaescu, Maria Bâtca.

Despre acad. Dan Radulescu, la împlinirea vârstei de 75 de ani acad. Radu Dimitrescu, acad. Mircea Sandulescu, Liviu Ionesi si Nicolae Anastasiu, membri corespondenti ai Academiei Române. Sunt articole argument pentru o marturisire a acad. Dan Radulescu: Am încercat întotdeauna sa raspund încrederii pe care oamenii mi-au acordat-o. Si o credinta din interviul dat revistei: O prima îndatorire a scolii - formarea unui bun cetatean.

Împlinirea vârstei de 70 de ani, acad. Eugen Simon, presedintele Academiei Române, este întâmpinat de cuvintele calde de prietenie ale acad. Fanus Neagu si scriitorul        D.R. Popescu. Mai sunt publicate un text al lui Nichita Stanescu la aparitia cartii Scriitori români de azi si o scrisoare adresata de Constantin Noica în anul 1981, din care redam sfârsitul: Ma bucur ca nu pontifiezi ca altii, ci urci; în fond, ca ai o buna “devenire întru fiinta.” Acad. Stefan Stefanescu aduce un omagiu lui Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Române la împlinirea a 70 de ani, unul dintre cei mai însemnati istorici ai României contemporane.    

De retinut  articolul semnat de acad. Ionel Haiduc Proiectul Rosia Montana - analiza raportului dintre riscuri si beneficii si concluzie limpede formulata: proiectul nu poate fi catalogat drept lucrare de “interes public în beneficiul economic al tarii, iar beneficiile de interes privat nu justifica riscurile si duc la concluzia ca initiativa trebuie abandonata înainte de a produce consecinte dezastruoase iremediabile.

Mai notam din manifestarile academice reflectate în revista, sesiunea dedicata acad. Ion Ursu despre care scriu acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Române, si acad. Radu P. Voinea. De la sesiunea consacrata savantului  Gheorghe Marinescu revista publica articolul semnat de acad. Nicolae Cajal si mesajul transmis de domnul Ion Iliescu. La împlinirea a 125 de ani de la nasterea chimistului Negoita Danaila scriu despre contributiile sale stiintifice si calitatile de ctitor de scoala stiintifica, acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Române, prof. univ. Ecaterina Andronescu, Liliana Muresan, Angela Lupu, Frumuzache Barca si Ion Bolocan.

Sa mai amintim si articolele Metafizica în viziunea lui Vasile Conta, de acad. Alexandru Surdu, Un spirit al constructiei axiologice, de Mircea Mâciu, Dezvoltarea durabila a habitatului montan, de Gheorghe Ionascu.

Sunt publicate si propunerile pentru primire în Academia Româna: Laszloffy Aladar - Sectia de Filologie Literatura, Leontin Stefan Peterfi - Sectia de Stiinte Biologice, Constantin Ionescu Târgoviste - Sectia de Stiinte Medicale, Emil Burzo - Sectia de Stiinte Fizice , Ilie Badescu - Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Socilogie, Sectia de Stiinte   Geonomoce, Nicolae Panin si Ioan Dumitrache - Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei.

Si, în sfârsit, obisnuita cronica a vietii academice, semnata de Elena Solunca Moise.