Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Nr. 11 februarie 2003, Anul XIII (148) 

Cea mai mare parte a acestui numar al revistei Academica este consacrata manifestarilor stiintifice ale lunii februarie.

Primele pagini cuprind comunicarile prezentate la sesiunea dedicata împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, despre care acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, scrie ca este o personalitate a viatii noastre politice, o figura istorica din generatia Marii Uniri, seful unui partid care a jucat un rol important în istoria moderna a  României… În imaginarul colectiv românesc, imaginar care cuprinde nu numai viata politica, ci în general lumea româneasca, Iuliu Maniu este o figura respectata, iar prin moartea lui în închisorile regimului totalitar a devenit o emblema a opozitiei românesti fata de acest regim totalitar. În continuare sunt publicate articolele semnate de:

  • Acad. Dan Berindei - Iuliu Maniu, o personalitate a natiunii. Rolul sau în realizarea Marii Uniri; de Ioan Scurtu - Iuliu Maniu, promotor al democratiei românesti; 

  • Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Române, - Iuliu Maniu si “cei trei Mari”(1944-1047); 

  • Alexandru Zub, membru corespondent al Academiei Române, - Iuliu Maniu sub semnul rezistentei

  • Gabriel Tepelea, membru de onoare al Academiei Române, Amintiri despre Iuliu Maniu.

De la simpozionul cu tema Romanitatea orientala sunt publicate comunicarile sustinte de: 

  • Mircea Geoana, ministrul Afacerilor Externe -  Romanitatea noastra - “nervul vital al existentei istorice si spirituale”

  • Acad. Marius Sala - De la latina la româna

  • Nicolae Saramandru - Romanitatea rasariteana

  • Liliana Ionescu Ruxandroiu - Romanitatea orientala în lucrari recente ale unor specialisti.

O sectiune importanta a acestui numar al revistei cuprinde lucrarile prezentate la sesiunea stiintifica de lansare a proiectului fundamental ESEN -3, un proiect amplu, bazat pe studii interdisciplinare, cum îl caracterizeaza acad. Eugen Simion. În mesajul transmis de domnul Ion Iliescu, presedintele Românei si citit de prof. Gh. Zaman, membru corespondent al Academiei Române, se apreciaza ca ESEN_3 se înscrie în directia contributiei pe care Academia  o are la jalonarea directiilor  dezvoltarii durabile în tara noastra într-o viziune strategica unitara, bazata pe coeziune economica si sociala, pe valorile perene de creativitate, adaptare si flexibilitate ale României în contextul schimbarilor tot mai rapide în domeniul stiintei si tehnologiei. Acad. Aurel Iancu evidentiaza Principalele repere ale Programului Fundamental ESEN-3 al Academiei Române. Sunt publicate articolele semnate de  Hildegard Puwah, ministru Integrarii Europene, - Programul guvernamental privind îndeplinirea criteriilor economice de aderare a României la UE. , Leonard Cazan, ministrul Dezvoltarii si Prognozei, - Strategia privind dezvoltarea competitivitatii României în vederea integrarii în UE. si Mihai Ionescu, secretar general ANEIR, - Rolul guvernului si patronatelor în sprijinirea competitivitatii ofertei la export.

În paginile revistei se mai pot citi o parte dintre comunicarile sustinute la sesiunea Bicentenarul Ianos Bolyai: 

  • Asupra manuscriselor inedite ale lui Ianos Bolyai, de Elemer Kiss

  • Ianos Bolyai, princeps geometriae, de Ieronim Mihaila

  • Semnificatii logico-epistemologice ale geometriilor neeuclidiene, de MarinTurlea

  • Geometrie si gravitatie, de Mihai Visinescu. 

Mai consemnam articolele semnate de Gleb Dragan, membru corespondent al Academiei Române, - Istoria stiintei si istoria si de acad. Radu Dimitrescu - Câteva consideratii asupra cercetarii fundamentale în geologie ca si interviul acordat de prof. Gheorghe Mihaila, membru corespondent al Academiei Române, directorul general al Editurii Academiei Române, despre activitatea acestei prestigioase institutii.

Nu lipseste nici obisnuita cronica a vietii academice, semnata de Elena Solunca Moise.