Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Nr. 1 aprilie 2002, Anul XII (138) 

Īncepānd cu acest numar, revista Academica are un nou format, continuānd sa ramāna o revista de informatie stiintifica si culturala.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne si directorul revistei, contureaza, īn Cuvānt īnainte, un adevarat program mai adaptat spiritului contemporan al Academiei. Retinem dintre preocuparile viitoare problemele cercetarii fundamentale, dezbateri privind progresul stiintei contemporane, ale integrarii īn cercetarea europeana sau patrimoniu, discutii despre editiile stiintifice din clasicii romāni si altele. De aceea, trebuie sa faca un efort pentru a fi, mai mult decāt este acum ,o revista stiintifica si culturala competitiva, deschisa, incitanta si, pe deasupra, o revista frumoasa.

Īn acest spirit, primul articol, semnat de acad. Eugen Simion este consacrat lui Leonardo da Vinci, florentinul inginer si pictor, discipol al experientei, priceput īn multe, nestatornic, inventiv si risipitor, cel care credea ca stiinta picturii nu poate trai decāt īn armonie cu geometria si mecanica.

Marcānd Ziua usilor deschise la Academia Romāna, revista publica un reportaj, mesajul adresat cu acest prilej de Domnul Adrian Nastase, prim-ministru al Romāniei (citit de Valentin Nicolau, consilier) si interviuri cu PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romāne, membru de onoare al Academiei Romāne, Gabriel Tepelea, membru de onoare al Academiei Romāne, Catalin Tārlea, redactor la TVR si Tudor Gheorghe.

Acad. Dan Berindei scrie despre acad. Virgil Cāndea, la īmplinirea vārstei de 75 de ani;  acad. Fanus Neagu despre acad. Stefan Augustin Doinas la cea de a 80-a aniversare; Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romāne, īl omagiaza pe acad. Camil Muresan  la īmplinirea vārstei de 75 de ani. Mai sunt omagiati Dimitrie D. Stancu de Petru Mocanu, membru corespondent al Academiei Romāne si acad. Fanus Neagu de Nicolae Iliescu. La īmplinirea a o suta de ani de la nasterea acad. Virgil Vatsianu articolele semnate de Marius Porumb, membru corespondent al Academiei Romāne Ion Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Romāne si Ion Opris īi consacra studii ce dau dimensiunile mostenirii acestui mare istoric al artei.

Īn interviul acordat de acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Romāne pledeaza pentru aflarea unor noi modalitati ca acest for sa devina mai activ īn cercetarea stiintifica, unele probleme cu care se confrunta si care au dus la constituirea unui grup de reflectie pentru aflarea unor solutii realiste.

Sectiunea de filosofie cuprinde articolele semnate acad. Alexandru Surdu despre Istoria filosofiei fata cu istoria stiintei si Sabin Totu despre Filosofia istoriei filosofiei.

Dupa interese si preferinte, cititorii pot īntālni articole cum sunt:

  • Īnvatarea electronica īn societatea cunoasterii, de acad. Mihai Draganescu,

  • Un peste din apele Romāniei īn atentia Consiliului Europei, de acad. Petre Mihai Banarescu,

  • Poarta de intrare, de acad. Solomon Marcus,

  • Societatea Geologica a Romāniei, de Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Romāne,  

  • Factori motorii īn evolutia populatiei Romāniei īn secolul XX, de Victor Axenciuc,

  • Protectia sociala, de Ioana Petre,

  • Sociologia culturii īn conceptia lui Tudor Vianu, de Mircea Māciu,

  • Patima lumii din Infernul lui Dante si ecoul pe care l-a avut īn cultura romāneasca, de Carmen Dinescu,

  • Auditul managerial, de Iulian Panaitescu,

  • Victor Marian, istoriograf al matematicii, de Eliza Roman si Elvira Botez,

  • Protectia atmosferei - o prioritate nationala si (I), de Gheorghe Ionascu,

  • Familia Dalles, de Ion  Raba si Tamara Danila.   

Din bogatul si variatul cuprins al revistei se mai impun atentiei grupajul dedicat discutiei īn jurul volumului IV din Istoria Romānilor, relatarea dezbaterii pe tema Imaginii celuilalt īn sesiunea comisiei  mixte romāno-maghiare de istorie, semnata de Alexandru Porteanu, īnsemnarile lui Gheorghe Mihaila, membru corespondent al Academiei romāne despre seminarul international Identitatea culturala a romano-catolicilor(ceangai) din Moldova si cele semnate de Emilian M Dobrescu  despre Congresul International de Istorie Economica de la Buenos Aires, prefatat de o conferinta pe aceeasi tema care s-a desfasurat la Sibiu.

Despre manifestarile care au avut loc īn luna aprilie relateaza Elena Solunca Moise īn Cronica vietii academice.