Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Nr. 4 (136) februarie 2002

Primele pagini ale acestui numar cuprind prezentarea lucrarilor adunarii generale a membrilor Academiei Române din ziua de 11 februarie 2002, când, asa cum se stie, acad. Eugen Simion a fost reales în functia de presedinte al Academiei Române pentru urmatorii patru ani. Lucrarile au fost conduse de acad. Nicolae Cajal, presedintele Sectiei de Stiinte Medicale.

În deschidere este publicata expunerea acad. Eugen Simion cu titlul semnificativ Academia Româna 1998-2002, o sinteza a împlinirilor din aceasta perioada, raportate la programul în 16 puncte prezentat la începutul acestei legislaturi.

2002- Anul I. L. Caragiale este genericul sub care sunt publicate comunicarile sustinute la sesiunea omagiala dedicata marelui dramaturg în ziua de 30 ianuarie, când s-au împlinit 150 de ani de la nastere: I. L. Caragiale’150 de acad. Eugen Simion; Destinul era logica lui secreta, de Ion Iliescu, presedintele României; Anul Caragiale, de acad. Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor; Caragiale si cultura moderna, de acad. Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie; “Un alt” Caragiale, de acad. Stefan Augustin Doinas; Cordiale salutaciuni, de acad. Fanus Neagu si În apararea lui Dandanache, de Dumitru Radu Popescu, membru corespondent al Academiei Române. Tot lui Caragiale îi grupajul din paginile de mijloc ale revistei, unde un montaj de fotografii ale scriitorului este armonios de citate din Titu Maiorescu, Nicolae Iorga, George Calinescu si Tudor Vianu.

Remarcam amplul si documentatul studiu Un pas înainte si trei pasi înapoi pentru economia de piata din Basarabia semnat de Sergiu Ion Chirca, membru de onoare al Academiei Române.

Academicianului Ilie Murgulescu, de la a carui nastere s-au împlinit o suta de ani, îi sunt consacrate o suita de articole semnate de Eugen Segal, membru corespondent al Academiei Române, Tatiana Oncescu, Rodica Vâlcu, Stefania Zuca si Cristina Mandravel. Prof. dr. ing. Mihai Stratulat scrie despre George Baranescu ca un veritabil om de stiinta.

Din cuprinsul revistei mai semnalam articolele Istoria si teoria sistemelor filosofice, de acad. Alexandru Surdu; Mythos, logos, miracol, de Ion Pogorilovschi si dedicat lui Constantin Brâncusi, inventator al sculpturii moderne;  Brâncusi, artist-filosof, de Mona Mamunea; Rosturi ale artei în definirea spiritului etnic, de Mircea Mâciu; Ideea nationala în memoriile scriitorilor din exil( Constantin Virgil Gheorghiu), de Fanus Bailesteanu; Libertate, drepturi, dreptate, de Ioana Petre;  Demersuri privind integrarea europeana, de Emilian Dobrescu si partea a doua a articolului Începuturile informaticii românesti la Institutul de Fizica Atomica, de dr. ing. Victor Toma, membru de onoare al Academiei Române

În încheiere, remarcam relatarea privind Recuperarea bunurilor materiale si spirituale ale Academiei Române, semnata de consilierii juridici Ion Raba si Danila Tamara.