3 mai 2021

Sesiune științifică
40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic și
60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos


Academia Română, prin Secția de Științe Tehnice, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu“, organizează vineri, 7 mai 2021, sesiunea științifică „Zbor printre aștri“, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic și a 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos. Evenimentul se va desfășura în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 11. Invitat special: dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

Vor lua cuvântul: dr. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române, E.S. Valeri Ivanovici Kuzmin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, dr. Nae Cătălin, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli“, dr. Ion Sorin Zgură, director general al Institutului de Științe Spațiale, Cristian Român, senior editor al revistei „Știință și Tehnică“. Sesiunea științifică va fi moderată de dr. Ana-Maria Cătănuș, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române.

În foaierul amfiteatrului va fi vernisată o expoziție fotodocumentară pusă la dispoziție de Ambasada Federației Ruse la București, care va oferi imagini inedite și date referitoare la cele două performanțe științifice.

„Eram perfect conștient că mă aflu în fața unui eveniment istoric, atât pentru România, cât și pentru mine personal. Pregătirea a fost complexă, cu multe situații dificile pe care a trebuit să le depășesc. Cu toate acestea, cele mai mari emoții le-am avut cu o zi înainte de lansare. Ai emoții gândindu-te cum ar urma să decurgă un eveniment major, istoric, pe care urmează să-l trăiești în premieră. Emoții, nu pentru că aveam îndoieli în ceea ce privește pregătirea mea, știam că sunt foarte bine pregătit – cunoșteam foarte bine nava, știam teoretic ce mă așteaptă în cosmos, documentația de bord o cunoșteam la perfecție, parcursesem sute de ore la simulator, dar nu trecusem niciodată live prin toate aceste evenimente.“ declara cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu la Academia Română în mai 2016, cu prilejul sărbătoririi a 35 de ani de la performanța sa.

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a realizat, în perioada 14-22 mai 1981, primul zbor în spațiul cosmic al unui român. Misiunea spațială s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz 40 și al complexului orbital de cercetare științifică Soiuz-Saliut 6. Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, a efectuat o serie de cercetări științifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice și psihologice. În anul 2011, Academia Română l-a ales pe Dumitru-Dorin Prunariu membru de onoare, drept recunoaștere a extraordinarei sale performanțe științifice.

Biroul de comunicare al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006