21 aprilie 2021

Vernisaj - expoziția „Jacques Callot și cercul său. De la manierism la baroc“
– Gravuri vechi de 400 de ani expuse la Biblioteca Academiei Române –


Biblioteca Academiei Române organizează joi, 22 aprilie 2021, ora 13, în sala „Theodor Pallady“, vernisajul expoziției „Jacques Callot și cercul său. De la manierism la baroc“. Expoziția, alcătuită din peste 100 de gravuri din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, ce fac parte din colecțiile Cabinetului de Stampe, va fi prezentată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual, și de prof. univ. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române. Vor lua cuvântul prof. ing. Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române, și Cătălina Macovei, curatoarea expoziției.

Tema propusă, „de la manierism la baroc“, urmărește să reliefeze ideea universalității creației gravorului și desenatorului francez Jacques Callot (1592-1635), unul dintre marii maeștri europeni ai tehnicii acvaforte, ale cărui compoziții sunt reprezentantive pentru secolul al XVII-lea, cu reverberații și influențe până în secolul al XVIII-lea. Astfel, expoziția ilustrează mediul social-politic și cultural în care lucrează artistul francez Jacques Callot, gravorul ducilor de Toscana și Lorena, dar și influența lui asupra unor artiști din aceste secole, mai ales asupra emulului său, gravorul toscan Stefano della Bella.

Cu o viață tumultoasă – la doar 12 ani fuge de acasă la Florența –, Jacques Callot devine, după câteva stagii de ucenicie în diverse ateliere, un apropiat al Marelui Duce de Toscana Cosimo al II-lea, din partea căruia primește o lungă serie de comenzi, care, în timp, îi vor crea celebritatea. Între acestea se numără portretul lui Francesco de’ Medici, din 1614, lucrarea Vie de Ferdinand Ier de Toscane, operele La Guerre d’Amour și La Guerre de Beauté, din 1616, volumul Caprices, dedicat lui Lorenzo de’ Medici și capodopera perioadei florentine, La Foire d’Impruneta. O parte dintre acestea, precum și lucrări realizate de emulii săi, vor putea fi văzute în cadrul expoziției, alături de opere din a doua perioadă a creației lui Jacques Callot, dezvoltată după 1621 în orașul său natal, Nancy, din Lorena, unde se întoarce cu mare regret.

„Oprindu-ne asupra unor gravuri importante în creația artistului, am încercat să reliefăm influențele școlilor germane, flamande, olandeze, italiene și franceze, de unde Callot și-a extras seva creativă, conferind repertoriului său iconografic verva și ingeniozitatea, care i-au uimit pe contemporani și nu numai“ precizează Cătălina Macovei, curatoarea expoziției.

Expoziția este însoțită de un catalog în care au fost reproduse lucrări aflate în patrimoniul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, dar și câteva piese din colecțiile Muzeului Național de Artă al României, care ilustrează tema propusă.

Expoziția va rămâne deschisă în perioada 22 aprilie – 28 mai 2021 și poate fi vizitată între orele 9-14, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.
 

Biroul de comunicare al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006