25 noiembrie 2020

Academia Română finanțează cercetarea. Simpozionul Granturilor Academiei Române


Academia Română organizează în perioada 26-27 noiembrie 2020 prima manifestare dedicată prezentării proiectelor finanțate prin Granturile Academiei Române. Sesiunea din acest an vizează Subprogramul „Științe Umaniste“, inițiat cu scopul de a susține financiar cercetarea în domeniile umaniste, beneficiare până acum ale unor linii de finanțare precare la nivel național. Competiția pentru Științele Umaniste lansată de Academia Română în luna aprilie a anului 2019 a pus la dispoziția cercetătorilor un buget de 1.000.000 de lei, sumă alocată din fondurile proprii, prin Fondul Recurent al Donatorilor gestionat de Fundația Patrimoniu.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române și acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, coordonatori ai programului intern de finanțare.
Simpozionul se va desfășura de-a lungul a două zile, pe 5 secțiuni și anume: literatură și filologie; știinte istorice și arheologie; științe economice, juridice și sociologie; filosofie, teologie, psihologie și pedagogie; arte, arhitectură și audiovizual, în cadrul cărora vor fi prezentate aproximativ 50 de lucrări elaborate de 43 de echipe de cercetători din institutele Academiei Române.

Între temele de cercetare abordate se numără aspecte de interes istoric, cultural, antropologic, dar și social și economic: „România în anii Primului Război Mondial. Refugiul în Rusia și chestiunea tezaurului“, „Prejudecăți, așteptări, realitate: alianța cu Rusia dincolo de cabinetele puterii (1916-1918) “, „Șantierele tineretului: de la iluzia voluntarismului patriotic la munca forțată“. De mare actualitate sunt cercetări precum: „Standardul decent de viață al familiilor cu copii de vârstă școlară“, „Politici naționale pentru nutriția copiilor. O evaluare a programului pilot de suport alimentar pentru preșcolari și elevi“, „Boala fizică și suferința psihică. O perspectivă fenomenologică“, „Muncă precară sau muncă flexibilă? Strategii și provocări ale ocupării prin intermediul platformelor digitale de livrare din România“.

În cadrul acestei competiții au fost acordate 45 de granturi pentru echipe de cercetare din 18 institute ale Academiei Române, în vederea dezvoltării capacității cercetătorilor de a accesa fonduri naționale și europene. Astfel, procedurile de evaluare a propunerilor de grant au fost elaborate de Biroul de Proiecte și Granturi al Academiei Române în acord cu criteriile de eligibilitate utilizate de programele de finanțare a cercetării la nivel național și internațional.

Granturile din cadrul competiției 2019-2021 s-au dorit a fi atât o susținere a cercetătorilor tineri (peste jumătate dintre echipe fiind coordonate de persoane cu vârsta sub 45 de ani), cât și o stimulare a mediului de cercetare, cu deosebire a celui umanist, domeniu care, de regulă, nu se regăsește în tematica apelurilor de proiecte naționale și internaționale.

* * *

Sistemul de granturi al Academiei Române a fost ințiat în anul 1995 de către acad. Nicolae Simionescu în scopul stimulării cercetării științifice fundamentale, prin participarea în regim competițional a celor mai talentați cercetători din întreaga țară, indiferent de apartenența lor instituțională. Prin Hotărârea de Guvern nr. 735 din 28 august 1996, Academia Română a fost nominalizată ca ordonator principal de credite cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării. Acest sistem de granturi a funcționat până în anul 2009.

În data de 20 martie 2019 Biroul Prezidiului Academiei Române a aprobat relansarea Granturilor Academiei Române și demararea competiției pentru Subprogramul „Științe Umaniste“ în data de 18 aprilie 2019, finanțarea fiind asigurată integral din fondurile proprii.

Biroul de comunicare al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006