15 octombrie 2019

100 de ani de la nașterea academicianului Nicolae Cajal


Academia Română, prin Secția de Științe Medicale, în parteneriat cu Fundația „Academician Nicolae Cajal“, organizează joi, 17 octombrie 2019, evenimentul „100 de ani de la nașterea academicianului Nicolae Cajal“.

Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române, din Calea Victoriei nr.125, începând cu ora 10.

Personalitatea acad. Nicolae Cajal, vicepreședinte al Academiei Române (1990-1994), președinte al Secției de Științe Medicale și președinte al Federației Comunității Evreiești din România (1994-2004), va fi evocată în discursurile acad. Victor Voicu și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române.

Momente de referință din cei peste 50 de ani de activitate medicală și culturală a profesorului Cajal vor fi prezentate de Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, acad. Costin Cernescu, director onorific al Institutului de Virusologie „Șt. S. Nicolau“ al Academiei Române, prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române, prof. dr. Ștefan Constantinescu și prof. dr. Carol Iancu, membri de onoare ai Academiei Române, dr. Irina Cajal-Marin, președinte al Fundației „Academician Nicolae Cajal“.

Director al Institutului de Virusologie al Academiei Române, acad. Nicolae Cajal a continuat activitatea mentorului său, savantul Ștefan S. Nicolau, întemeietorul școlii românești de virusologie. Contribuția lui Nicolae Cajal la cercetarea științifică în domeniile virusologiei și microbiologiei este esențială pentru medicina românească, argumentând și dezvoltând concepția pluralității virusurilor hepatice și demonstrând existența mai multor tipuri de virusuri decât A și D. A efectuat cercetări importante privind nivelul imunizării după vaccinul Sabin prin dozarea de anticorpi. De asemenea, a inițiat și a perfecționat vaccinul antigripal și antirujeolic, studiind efectul acestora în cazul administrării pe cale nazală sau conjunctivală. Întregul demers de cercetare științifică se regăsește în peste 400 de lucrări și studii apărute în țară și în străinătate.

Centenarul Nicolae Cajal este un eveniment organizat în cadrul Simpozionului „Nicolae Cajal“, aflat la cea de-a XIV-a ediție, ce se va desfășura în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, în perioada 17-19 octombrie 2019. Anul acesta, tema simpozionului va fi dedicată realizărilor recente ale comunității științifice medicale din România.

Biroul de comunicare al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006