4 iunie 2019

Arta psihopatologică - metodă terapeutică și componentă
a patrimoniului cultural material, național și transnațional


Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“ al Academiei Române și Secția de Științe Medicale a Academiei Române organizează miercuri, 5 iunie 2019, dezbaterea cu tema „Arta psihopatologică – componentă a patrimoniului cultural material, național și transnațional“. Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu a Academiei Române, începând cu ora 11, și va fi deschis de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Științe Medicale.

La eveniment vor paricipa Attila László, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, prof. dr. Aurel Romila, managerii spitalelor de psihiatrie „Al. Obregia“ din București, „Voila“ din Câmpina, „Eftimie Diamandescu“ – Bălăceanca, clinicii „MindCare“ din București.

Dezbaterea este precedată, la ora 10, de vernisarea expoziției „ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie“, prima expoziție de acest gen din România. Vernisajul va avea loc în Sala Cupola a Bibliotecii Academiei Române și este onorat de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Scopul celor două evenimente este de a readuce în atenția oficialităților și a mediului medical de specialitate importanța art-terapiei pentru tratarea și recuperarea bolnavilor psihic, practică dispărută în ultima perioadă din spitalele din România. De asemenea, acest demers vizează o reducere a stigmatizării bolnavului psihic și o mai bună poziționare a psihiatriei în cadrul disciplinelor medicale din perspectiva opiniei publice.

Expoziția reprezintă prima încercare de a face accesibile atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg, lucrări de artă – desene, gravuri, picturi – realizate de-a lungul timpului de persoane diagnosticate cu tulburări psihice, din mai multe instituții psihiatrice din România. Vor fi expuse peste 40 de lucrări care ilustrează munca și strădaniile în domeniu ale specialiștilor români, începând cu colecția prof. dr. Aurel Romila, deschizător de drum în domeniul terapiei prin artă, căreia i se alătură colecția Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu“ – Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie „Voila“ precum și alte colecții private.

Coordonatorul științific al proiectului, dr. Valentin-Veron Toma, medic, cercetător în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer“ al Academiei Române, susține că „acest eveniment lansează premisele pentru o dezbatere privind oportunitatea de a aduce expresia plastică din spațiul izolat al spitalului în spațiul public. În România nu a fost constituită încă o colecție la nivel național și nu avem un muzeu de artă psihopatologică, însă această expoziție face un pas în această direcție, punând laolaltă lucrări realizate în câteva spitale psihiatrice. Expoziția ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie este situată la granița dintre artă și știință, adresându-se specialiștilor, desigur, dar în foarte mare măsură și publicului larg.“

Coorganizator: Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte
Partener media: Radio România

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006