17 mai 2019

Sesiunea
„125 de ani de la nașterea lui Hermann Oberth.
O istorie a rachetelor în România“


Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii din cadrul Academiei Române organizează luni, 20 mai 2019, cu începere de la ora 12, sesiunea tematică „125 de ani de la nașterea lui Hermann Oberth. O istorie a rachetelor în România“. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, din Calea Victoriei nr. 125.

Manifestarea va fi deschisă de cosmonaut dr.ing. Dorin Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, care va susține prelegerea „Hermann Oberth – aspecte din viață și activitate. Omul, așa cum l-am cunoscut“.

La eveniment participă cu alocuțiuni dr. Marius-Ioan Piso, președinte și director executiv al Agenției Spațiale Române, „Spațiu 3S: Știință, servicii, securitate“, și Alexandru Mironov, senior editor la revista „Știință și Tehnică“, „2060: Rachetiștii sindicalizați vs UBER-ul galactic“.

În program sunt înscriși prof.univ. Pamfil Șomoiag, conf.univ. Cristian-Emil Moldoveanu și dr.ing. Alin-Constantin Sava, de la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I“, ing. Vlaicu Dinu Constantinescu, CEO la „Electromecanica“ Ploiești, dr.ing. Cristina Mihăilescu, Facultatea de Inginerie Aerospațială, prof.univ. Teodor-Viorel Chelaru, directorul Centrului de Cercetări pentru Aeronautică și Spațiu, prof. emerit Virgil Stanciu, Alexandru Dan Bartoc, președintele Fundației Culturale Bartoc, și ing. Dănuț Șerban, vicepreședinte al Diviziei de Istoria Tehnicii.

Temele abordate vor trata atât istoria și dezvoltarea aeronauticii românești, cât și personalitatea științifică a profesorului Hermann Oberth și statutul său de pionierat în acest domeniu. Conferențiarii vor vorbi despre rolul și contribuțiile învățământului politehnic militar la dezvoltarea sistemelor de rachete, programele industriale și de dezvoltare pentru rachete românești, cercetările teoretice și experimentale în domeniul micro-lansatoarelor spațiale.

Evenimentul va fi însoțit de expoziția „Hermann Oberth – părintele zborului spațial“, curator: Liviu Pintican-Juga.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006