Informare de presă
16 aprilie 2019

„Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani“ se află la baza
acordului de parteneriat între Academia Română și
Asociația Municipiilor din România


Marți, 16 aprilie 2019, Academia Română, a încheiat un acord de parteneriat cu Asociația Municipiilor din România, documentul fiind semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România.

Ideea realizării unui acord de colaborare între Academia Română și Asociația Municipiilor din România a fost generată de existența unui amplu studiu realizat de peste 300 de specialiști din mediul academic și universitar, sub coordonarea Academiei Române, intitulat „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani“.

Cele 4 volume ale aceste strategii prezintă direcțiile de evoluție a României, pe termen mediu și lung, în cadrul a 11 proiecte fundamentale de dezvoltare pentru cele mai importante domenii: învățământ, sănătate, mediu și alimentație, economie, resurse materiale și umane, cultură, știința și tehnologia informației.

Acordul de parteneriat dintre Academia Română și Asociația Municipiilor din România își propune, pentru început, derularea unor acțiuni comune în sistemul național de învățământ, la toate nivelurile, pentru asigurarea capitalului uman necesar dezvoltării locale, regionale și naționale. Un vector important de acțiune comună este informatizarea și digitizarea, în scopul dezvoltării programelor de e-administrație, generalizarea ghișeului unic, mutarea serviciilor publice în spațiul virtual, fluidizarea schimbului de date informatice între instituții.

Alte direcții de acțiune vor fi: reforma administrativă, eficiența energetică, economia și calitatea vieții. Instituțiile administrative locale vor beneficia de consiliere științifică din partea Academiei Române, pornind de la datele analizate și sintetizate în cadrul „Strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani“ elaborată de Academia Română, cu consilierea specialiștilor din institutele de cercetare ale ale Academiei Române.

La întâlnirea de semnare a parteneriatului au participat acad. Victor Spinei și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, precum și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, și alți membri din conducerea Asociației Municipiilor din România.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006