6 decembrie 2018

Radu Beligan – un centenar de la naștere


Academia Română, prin Secția de arte, arhitectură și audio-vizual, organizează vineri, 14 decembrie 2018, sesiunea omagială „Radu Beligan – un centenar de la naștere“. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 11, și beneficiază de parteneriatul Asociației „Radu Beligan“.

Sesiunea va fi onorată de prezența acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audio-vizual, care va evoca personalitatea artistică a maestrului Radu Beligan, ales membru de onoare al Academiei Române în anul 2004 chiar la propunerea și cu susținerea acad. Răzvan Theodorescu. La manifestare vor participa actrițele Simona Bondoc, Valeria Gagialov, maestrul Dorel Vișan, regizorul Grigore Gonța, ambasadorul Andrei Magheru, scriitoarele Oana Maria Cajal și Anamaria Beligan.

Născut „odată cu România Mare“ cum îi plăcea să afirme, Radu Beligan a fost cel mai logeviv actor român, cu o carieră de aproape opt decenii și o activitate teatrală de excepție. A fost actor de teatru și film, jucând în peste 100 de roluri, s-a manifestat ca regizor, scriitor și eseist, s-a implicat în călăuzirea teatrului românesc, ca director la Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, ca profesor la Institutul de Teatru și Film, precum și ca reprezentant al României în prestigioase organisme internaționale.

După debutul în teatru, la vârsta de 20 ani, în piesa Crimă și pedeapsă după Dostoievski, a urmat o carieră prestigioasă, constantă, încununată întotdeauna de succes. A fost Rică Venturiano din O noapte furtunoasă, Agamiță Dandanache din O scrisoare pierdută, Catindatul din D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, unul dintre dramaturgii săi preferați. Celebre rămân și rolurile Bérenger din Rinocerii lui Eugène Ionesco, Cyrano de Bergerac din piesa cu același titlu a lui Edmond Rostand, Richard al III-lea al lui Shakespeare, Actorul din Azilul de noapte de Maxim Gorki, Filipetto din Bădăranii de Carlo Goldoni, Antonio Salieri din Amadeus de Peter Schaffer sau Gulielmo din Numele trandafirului de Umberto Eco.

Radu Beligan a fost de asemenea un mare actor de film, o prezență unică, memorabilă, jucând în O noapte furtunoasă (1943), Visul unei nopți de iarnă (1946), Lanțul slăbiciunilor (1952), O scrisoare pierdută (1953), Directorul nostru și Bădăranii (ambele 1960), Castelanii (1966), Tată de duminică (1975), Aurel Vlaicu (1977), Horea (1984), Trahir (1993), Cui i-e frică de Virginia Wolf? (1995), După amiaza unui torționar (2001) ș.a.

Prezență constantă la radio și televiziune, cu o voce și o prezență artistică inconfundabile, Radu Beligan s-a bucurat de simpatia și admirația unui imens public, generații la rând. S-a bucurat, de asemenea, de recunoașterea profesională din partea unor prestigioase instituții, fiind distins cu numeroase premii, între care: Premiul Academiei „La Muse“ din Florența (1980), Premiul „14 Juillet 1998“ al Ministerului de Externe din Franța, Premiul „Aristizza Romanescu“ al Academiei Române (1999), Trofeul „Eugène Ionesco“ (1999), Marele Premiu acordat de Guvernul României, în cadrul Premiilor Naționale de Teatru (2002), Premiul de excelență al Galei UNITER (2007-2008), Premiul de excelență „Gala 10 pentru România“ (2008). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București și al Academiei de Arte „G. Enescu“ din Iași.

Încununarea carierei lui Radu Beligan se produce în anul 2004, când a fost ales membru de onoare al Academiei Române, în cadrul Secției de arte, arhitectură și audio-vizual, supremă recunoaștere națională a prestigioasei sale activități teatrale.

La împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui artist Radu Beligan, pe 14 decembrie 2018, Academia Română și Asociația „Radu Beligan“ răspund unei datorii de onoare celebrând memoria maestrului scenei românești.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006