6 septembrie 2018

Conferință de presă
Lansarea Conferinței internaționale
„România și evenimentele istorice din perioada 1914-1920.
Desăvârșirea Marii Uniri și Întregirea României“
și conferirea înaltului patronaj al Președintelui României


Academia Română a organizat miercuri, 5 septembrie 2018, conferința de presă susținută de acad. Victor Voicu, Vicepreședinte al Academiei Române, având ca temă anunțarea Conferinței internaționale „România și evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârșirea Marii Uniri și Întregirea României“ și conferirea înaltului patronaj al Președintelui României.

În cadrul conferinței de presă s-a reliefat importanța și semnificația manifestării științifice organizate de Academia Română sub titlul „România și evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârșirea Marii Uniri și Întregirea României“, care se va desfășura la Ateneul Român, în data de 18 septembrie 2018 și unde sunt invitați să conferențieze mari istorici din Europa și din Statele Unite ale Americii, alături de acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Conferința de presă a fost susținută de acad. Victor Voicu, Vicepreședinte al Academiei Române, inițiator și coordonator al evenimentului, Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare, Administrația Prezidențială, acad. Alexandru Surdu, președintele Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române, prof. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Studii Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române.

Acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, a prezentat programul Conferinței internaționale și a scos în evidență anvergura științifică a istoricilor participanți nume de rezonanță ale istoriografiei mondiale, specialiști în istoria Primului Război Mondial și a țărilor din Sud-Estul și Centrul Europei. Acad. Victor Voicu a ținut să precizeze că „Marea Unire și Întregirea României în anul astral al istoriei noastre – 1918 – nu a fost un capriciu al istoriei, al unor întâmplări conjuncturale ori un dar al marilor puteri, ci consecința firească și inevitabilă a luptei seculare a românilor pentru unitate națională“.

Ligia Deca, Consilier de Stat în Departamentul Educație și Cercetare al Președinției României, a a oferit acad. Victor Voicu diploma de înalt patronaj al Președintelui României și a ținut să precizeze că Președinte Klaus Iohannis „acordă o importanță deosebită activităților Academiei Române în cadrul anului Centenarului și își exprimă în același timp dorința ca o mai bună înțelegere a istoriei să fie un punct de plecare pentru construirea unui viitor mai bun.“

Acad. Alexandru Surdu, preșe¬dintele Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române, a apreciat faptul că Academia Română organizează „o activitate de mare anvergură la care vor participa specialiști din străinătate, care cunosc situația României în context internațional“.

La finalul conferinței de presă, profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion. I. C. Brătianu“ al Academiei Române, a arătat că „într-o Românie în care, în prezent, lipsește tocmai anvergura, nu e puțin lucru să vină acești reprezentanți de marcă ai lumii academice internaționale și să vorbească despre o perioadă fundamentală din istoria țării noastre. Academia Română ridică ștacheta sărbătoririi Centenarului acolo unde ar fi trebuit să fie de la început. Academia Română face un gest de normalitate, iar, din păcate, normalitatea este un lucru care ne reușește din ce în ce mai greu astăzi. Iar despre Centenar s-a vorbit foarte puțin. Academia Română a preferat să contruiască o conferință, sub patronajul Președinției României, care să aducă în România distinși oameni de carte, care să vorbească relaxat, fără note polemice, despre ce s-a întâmplat acum o sută de ani, în Centenarul nu al României, cum se tot spune greșit, ci al Întregirii României. Felicit Academia Română și subliniez că este un eveniment esențial“.

Înscrisă în Programul „Centenar“ al Academiei Române, Conferința internațională „România și evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârșirea Marii Uniri și Întregirea României“ este organizată de Academia Română, coordonator acad. Victor Voicu, vicepreședinte, și va avea loc în data de 18 septembrie 2018, la Ateneul Român. Vor conferenția mari istorici și oameni de cultură din Europa și Statele Unite ale Americii, specialiști în istoria României, istoria Balcanilor, istoria Imperiului Habsburgic, Primului Război Mondial și constituirii statelor națiune la începutul secolului al XX-lea în sud-estul și centrul Europei.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006