23 august 2018

Academia Română celebrează "Ziua Limbii Române"
împreună cu Academia de Științe a Moldovei


Academia Română și Academia de Științe a Moldovei vor organiza împreună, la Chișinău, sesiunea de „Lecturi academice“ dedicată sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române“.

Manifestarea va avea loc vineri, 31 august 2018, începând cu ora 10, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei. La eveniment va participa academician Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, care va susține prelegerea cu titlul „Cultura națională și provocările globalizării“. Prelegerea va fi urmată de lansarea volumelor „Proza lui Mihai Eminescu“, de acad. Eugen Simion, și „Modelul de existență Eugen Simion“, autor Mihai Cimpoi.

Evenimentul este organizat cu participarea Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu“ din Chișinău.

Acad. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei precizează: „În 1996, Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei, prin declarația sa, a confirmat «opinia științifică argumentată a specialiștilor filologi din Republică și de peste hotare (aprobată prin Hotărârea Prezidiului AȘM din 9.09.1994), potrivit căreia, denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este Limba Română». De atunci încoace, poziția Academiei de Științe a rămas fermă și univocă. Mai mult, în 2005 a fost lansată o inițiativă importantă devenită deja tradiție – a rosti, într-o ședință festivă a Adunării AȘM, prelegeri academice de Ziua Limbii Române.“

Cu acest prilej, Președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, a adresat felicitări conducerii și membrilor Academiei de Științe a Moldovei: „Felicitările noastre se îndreaptă spre colegii noștri membri ai celui mai înalt for de consacrare științifică și culturală de la Chișinău, aflat în parteneriat strâns cu Academia Română, spre acea instanță a elitei intelectuale românești răsăritene, menite să păstreze și să întărească spiritualitatea noastră în vremuri și în spații mult încercate. Academia Moldovei a înțeles că, apărându-ne limba noastră cea română scrisă cu grafie latină, ne apărăm ființa națională și ne pregătim să existăm și în viitor, în concertul națiunilor europene.“

„Ziua Limbii Române“ se sărbătorește în România la data de 31 august și a fost legiferată de către Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. „Ziua Limbii Române“ a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006