5 mai 2017

140 de ani de la câștigarea Independenței României.
Regalitatea în România


Academia Română organizează marți, 9 mai 2017, sesiunea științifică omagială cu tema „140 de ani de la câștigarea Independenței României. Regalitatea în România“, care se va desfășura în Aula Magna, începând cu ora 10.

Evenimentul se va deschide prin cuvântul acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române. Patru membri marcanți ai Academiei Române vor susține următoarele comunicări: acad. Dan Berindei, Președintele Secției de științe istorice și arheologie: „Independența în contextul istoriei României“, acad. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca: „Raporturile politice româno-otomane în trecut“, acad. Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură: „Moment fast în istoria spiritualității românești“ și acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual:
„Neatârnarea statală și artele românești“.

Declarată la 9/21 mai 1877 de către Ministrul de Externe de atunci, Mihail Kogălniceanu – „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare“ –, și proclamată în aceeași zi de către Senat, independența statului român reprezenta o veche aspirație a poporului nostru, ce urma să fie plătită cu sângele a peste 10.000 de martiri, morți sau răniți pe câmpul de luptă. Acest deziderat al neamului românesc a fost îmbrățișat și dus la îndeplinire de Carol I, instalat ca domn al Principatelor Unite cu misiunea declarată de a obține independența față de Imperiul Otoman, demers în care a fost susținut de către toți liderii politici români ai momentului. Jertfei și efortului lor Academia Română le dedică sesiunea științifică solemnă din data de 9 mai, cu scopul de a reafirma importanța capitală pe care acest eveniment istoric a avut-o în evoluția statului român.
 

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006