Academia Română – membru în asociații internaționale

ALEEA – European Federation of Academies of Sciences and Humanities

ALEEA – European Federation of Academies of Sciences and Humanities
ALLEA, Federația Europeană a Academiilor de Științe și Științe Umaniste, a fost înființată în 1994 și în prezent reunește mai mult de 50 de Academii din peste 40 de țări. Academiile membre funcționează ca societăți învățate, grupuri de reflecție și organizații care desfășoară activități de cercetare. Sunt comunități autonome de lideri ai cercetării științifice în toate domeniile științelor naturii, științelor sociale și umaniste. Prin urmare, ALLEA oferă acces la o resursă umană de excelență intelectuală, experiență și cunoaștere.


EASAC – European Academies' Science Advisory Council

EASAC – European Academies' Science Advisory Council
European Academies’ Science Advisory Council – EASAC este un organism alcătuit din reprezentanți ai Academiilor naționale din Statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia și Elveția la care se adaugă cei din Academia Europaea și ALLEA – All European Academies. Consiliul consultativ științific al Academiilor Europene este un mijloc de exprimare colectivă a științei europene. Prin intermediul EASAC, Academiile colaborează pentru a oferi celor care dezvoltă sau influențează politica în cadrul instituțiilor europene consiliere independentă, bazată pe dovezi, cu privire la aspectele științifice ale politicilor europene.


IAP – InterAcademy Partnership

IAP – InterAcademy Partnership
Structura InterAcademy Partnership este rețeaua globală alcătuită din peste 140 de academii naționale, regionale și globale de știință, medicină și inginerie. Ea a fost lansată oficial în martie 2016, pe baza a trei rețele academice globale existente anterior. În IAP, academiile colaborează pentru a sprijini rolul special al științei și eforturile de a căuta soluții la problemele cele mai dificile din lume. În special, IAP folosește experiența liderilor din domeniile științei, medicinei și ingineriei din întreaga lume pentru a promova politici sănătoase, a îmbunătăți sănătatea publică, a promova excelența în educația pentru știință și pentru a atinge alte obiective de dezvoltare.


EFNIL – European Federation of National Institutions for Language

EFNIL – European Federation of National Institutions for Language
EFNIL este o federație independentă, fondată în 2003, care reunește peste 40 membri din 30 de țări, reprezentanți ai organizațiilor academice lingvistice majore și ai altor organisme lingvistice naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale țărilor asociate, având rolul de a superviza monitorizarea limbii sau a limbilor oficiale a/ale țărilor lor și de a oferi consultanță privitoare la utilizarea limbilor sau dezvoltarea politicilor lingvistice. EFNIL favorizează, astfel, schimbul de informații despre activitatea acestor instituții, urmărind colectarea și publicarea informațiilor privitoare la utilizarea limbilor și la politicile lingvistice din Uniunea Europeană, având ca scop protejarea diversității lingvistice, ca mijloc de promovare a patrimoniului cultural al Europei și de dezvoltare a sentimentului de apartenență la o identitate europeană comună. Din aprilie 2022 EFNIL este organism consultativ pentru Comisia Europeană.


Știri















Evenimente

Reuniunea Consiliului consultativ științific al Academiilor europene, European Academies’ Science Advisory Council – EASAC

Academia Română a organizat, în perioada 22-23 noiembrie 2018, reuniunea Consiliului consultativ științific al Academiilor europene, European Academies’ Science Advisory Council – EASAC. La eveniment au participat peste 30 de reprezentanți ai academiilor din țările membre ale Uniunii Europeane, cărora li s-au adăugat Norvegia și Elveția, precum și două academii paneuropene, Academia Europaea și ALLEA.

Detalii