Declarația ALLEA privind aspectele etice în colaborările de cercetare cu entități comerciale
ALLEA, Federația Europeană a Academiilor de Științe și Științe Umaniste, atrage atenția asupra aspectelor etice care decurg din colaborările de cercetare cu entități comerciale.
Ca parte a angajamentului său de lungă durată față de etica și integritatea cercetării, ALLEA solicită factorilor de decizie politici europeni și naționali, instituțiilor academice și organismelor de finanțare să adopte linii directoare etice clare pentru colaborările cu partenerii din industrie.
Un cadru responsabil pentru colaborările de cercetare
Declarația ALLEA se bazează pe discuțiile care au avut loc în cadrul academiilor membre și al comunității științifice largi, în urma cărora s-au identificat posibile aspecte critice în ceea ce privește parteneriatul dintre mediul academic și întreprinderile comerciale. Declarația subliniază importanța protejării independenței academice, încurajând în același timp inovația în cercetare.
Preocupările etice subliniate în declarație includ potențiale conflicte de interese, probleme legate de proprietatea și accesibilitatea datelor și riscul unei influențe nejustificate asupra agendelor de cercetare.
Considerații cheie din Declarația ALLEA
- Păstrarea independenței academice: colaborările de cercetare nu ar trebui să compromită autonomia instituțiilor academice sau a cercetătorilor.
- Asigurarea transparenței și a răspunderii: orientări clare privind proprietatea datelor, drepturile de proprietate intelectuală și sursele de finanțare sunt esențiale pentru menținerea încrederii în cercetarea științifică.
- Gestionarea conflictelor de interese: instituțiile și cercetătorii trebuie să pună în aplicare măsuri de protecție pentru a preveni influența nejustificată din partea partenerilor comerciali.
- Alinierea cercetării la interesul public: cercetarea academică ar trebui să acorde prioritate beneficiilor societale și considerentelor etice față de obiectivele pur comerciale.
Declarația ALLEA privind aspectele etice în colaborările de cercetare cu entități comerciale este disponibilă la adresa
https://allea.org/portfolio-item/allea-statement-on-ethical-problems-in-research-collaborations-with-commercial-entities/.
Despre ALLEA
ALLEA, All European Academies (Federația Europeană a Academiilor de Științe și Științe Umaniste) reunește aproximativ 50 de Academii din aproape 40 de țări europene, inclusiv România. De la înființarea sa în 1994, ALLEA promovează știința ca un bun public global și facilitează colaborarea științifică între discipline și indiferent de granițe. Mai multe amănunte despre ALLEA sunt disponibile la adresa http://www.allea.org.
Dr. Cătălin Mosoia,
Comunicare și imagine publică