Comunitatea europeană a cercetătorilor se alătură ALLEA în lupta pentru
libertatea academică și în combaterea acțiunilor recente ale SUA
Federația Europeană a Academiilor de Științe și Științe Umaniste (ALLEA, All European Academies) a emis o declarație în care își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la amenințările în creștere la adresa libertății academice în Statele Unite ale Americii, avertizând asupra repercusiunilor globale semnificative pentru știință și pentru colaborarea internațională din cercetare. Declarația a primit un larg și semnificativ sprijin din partea organizațiilor științifice din întreaga Europă.
Documentul ALLEA a fost redactat ca răspuns la recentele directive prezidențiale și la măsurile legislative din SUA care au condus la întreruperi și nesiguranță în finanțarea cercetării, cât și la cenzura activităților academice în domenii precum climatologie, studii de gen și sănătate publică. Finanțări federale pentru cercetare în valoare de miliarde de dolari au fost înghețate, forțând astfel multe agenții științifice și instituții de cercetare din SUA să-și suspende ori să-și reducă activitățile.
ALLEA avertizează că restricțiile impuse asupra anumitor subiecte de cercetare și metodologii de către noua administrație au un impact negativ în schimbul transatlantic de date și în ceea ce privește circulația liberă a ideilor. Mai mult, amenință decenii de colaborare excelentă între SUA și Europa și prezintă potențial de a împiedica progresul științific în domenii critice.
Profesoara Karin Roelofs, membră a Consiliului de Administrație al ALLEA și autoare principală a declarației, precizează:
„Tăcerea în jurul amenințărilor la adresa libertății academice și a colaborării internaționale în cercetare este asurzitoare. Prin această declarație, solicităm guvernelor naționale și organizațiilor internaționale să sprijine comunitatea de cercetare și să rămână vigilente la aceste provocări. Acum este timpul să ne unim forțele pentru a proteja libertatea academică.”
Declarația ALLEA, angajament ferm al comunității de cercetare pentru protejarea libertății academice, este susținută de peste 40 de instituții de cercetare. Printre semnatari se află academiile europene de științe și științe umaniste, inclusiv Academia Română, organizații proeminente de cercetare și finanțare, cum ar fi CNRS (Franța), SAGE (Marea Britanie) și Science Europe. Lista completă a semnatarilor este disponibilă la adresa
https://allea.org/portfolio-item/allea-statement-on-threats-to-academic-freedom-and-international-research-collaboration-in-the-united-states/.
ALLEA îndeamnă, în continuare, factorii de decizie să consolideze acordurile internaționale care protejează colaborarea științifică deschisă, asigurându-se că agendele politice nu dictează cursul cercetării.
Președintele ALLEA, Pawel Rowiński, declară:
„Libertatea academică este coloana vertebrală a progresului științific și este cu adevărat, fundamentală pentru o societate liberă. Cele mai recente acțiuni ale noii administrații americane amenință integritatea și autonomia cercetării și perturbă încrederea publicului în știință. Europa trebuie să rămână fermă în protejarea cercetării independente și angajată în promovarea unui ecosistem științific deschis și colaborativ, asigurându-se, astfel, că rămâne un loc în care oamenii de știință pot lucra în siguranță, fără interferențe politice”.
Federația Europeană a Academiilor de Științe și Științe Umaniste, ALLEA
ALLEA, All European Academies (Federația Europeană a Academiilor de Științe și Științe Umaniste) reunește aproape 60 de Academii din aproximativ 40 de țări, inclusiv România. De la înființarea sa în 1994, ALLEA promovează știința ca un bun public global și facilitează colaborarea științifică între discipline, indiferent de granițe. Mai multe detalii despre activitatea ALLEA sunt disponibile la adresa http://www.allea.org.
Dr. Cătălin Mosoia,
Comunicare și imagine publică