Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

PUNCTUL DE VEDERE AL ACADEMIEI ROMÂNE PRIVIND 
PROIECTUL DE DEZVOLTARE MINIERĂ ROȘIA MONTANĂ

(comunicat)

Situată în regiunea denumită “Patrulaterul aurifer”, în care sunt concentrate principalele zăcăminte auro-argentifere din munții Apuseni, Roșia Montană este cea mai veche localitate minieră atestată documentar din România (Alburnus maior, 131 d.Cr.). Întreaga localitate (pe o rază de 2 km) are caracter de patrimoniu al Ministerului Culturii, “pentru așezarea și exploatarea minieră română Alburnus maior”.

Are 4125 locuitori și este situată la 81 km de Alba Iulia și 85 km de Deva, într-o zonă naturală cu deosebită importanță turistică, în apropiere de limita estică a Parcului Național “Munții Apuseni” și de Peștera și ghețarul de la Scărișoara, monument al naturii cu regim special de protecție.

Zona este situată în bazinele hidrografice ale râurilor Ampoi și Arieș (afluenți ai Mureșului) și este populată pe suprafețe relativ mari, conform specificului așezărilor din Munții Apuseni.                         

PROIECTUL DE DEZVOLTARE MINIERĂ ROȘIA MONTANĂ 

Proiectul actual de explorare, extracție și prepararea minereurilor auro-argentifere este promovat de o societate canadiană – Roșia Montană Gold Corporation   ( președinte Vasile Frank Timiș ), companie pe acțiuni, cu participarea statului român (20%), în care majoritatea acțiunilor (80%) revin investitorului străin Gabriel Resources Ltd.

Asocierea dintre acest investitor și statul român (prin Mininvest Deva) a parcurs mai multe etape (din anul 1997 și până în prezent), marcată fiecare de existența unei alte companii (Deva Gold, Euro Gold Corporation, Canadian Company Gabriel Resources, Roșia Montană Gold Corporation), cu schimbarea procentajelor de participare și a obiectivelor de activitate printr-o lărgire continuă.

În ultimul timp, Roșia Montană Gold Corporation a efectuat lucrări de explorare, (în special prin foraje), în extinderea zăcământului de minereu Roșia Montană, dar și în zone învecinate, cercetate anterior și de întreprinderi românești.

De asemenea, a finanțat cercetări de arheologie impuse de lege, în vederea descărcării arheologice efectuate de specialiști români, care s-au materializat recent, prin publicarea primului volum consacrat sitului arheologic Roșia Montană – „Alburnus maior”.

Ca urmare a rezultatelor obținute, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a considerat că în zonă există suficiente rezerve de minereu de aur (1,56 g aur la tona de minereu) și de argint (7,8 g argint la tona de minereu) pentru a justifica o exploatare de suprafață, în vatra localităților Roșia Montană, Corne și Bucium, care ar constitui cea mai mare exploatare minieră „la zi” din Europa.

Acțiunea implică o investiție de 400 milioane $ SUA și este programată să dureze 15-16 ani, începând din trim.III 2004 sau din anul 2005.

Beneficiul estimat este de 300 tone aur și 1600 tone de argint.

În acest scop, Compania Roșia Montană Gold Corporation a inițiat o campanie de achiziționare, la prețuri foarte atractive, a unor terenuri (izlaz și pădure) aparținând Consiliului Local al comunei, precum și a unor locuințe, grădini și livezi aparținând localnicilor.

În urma protestelor înregistrate din partea unor oameni de cultură și a presei, compania a organizat o serie de seminarii (în noiembrie 2002 și la 20 și 21 ianuarie 2003), cu participarea câtorva consultanți străini și a mai multor cercetători sau cadre didactice implicate în această acțiune, cu scopul de a explica unele aspecte tehnologice, de a prezenta și susține modul în care experiența internațională se reflectă în proiectul propus.

Influența asupra mediului