Academia RomânăSimbol al spiritualității, forum al consacrării, spațiu al cercetării fundamentale

Apel pentru păstrarea actualului sediu al Academiei de Științe a Moldovei

14 februarie 2024


În apărarea cercetării academice românești. Punct de vedere al Academiei Române

23 august 2023


Cum este percepută importanța cercetării științifice pentru dezvoltarea economică și socială și cum răspunde acestor deziderate?

22 august 2023


Punct de vedere al Academiei Române referitor la problema navigaţiei pe braţul Chilia, Delta Dunării

6 martie 2023

Academia Română, situată în primele 500 instituții de cercetare în clasamentul SCImago


Academia Română, coordonatoare a 70 de institute și centre de cercetare, în cele mai diverse domenii, se situează, conform clasamentului SCImago, pe locul 497 în lume, pe locul 18 în Europa de Est (zonă în care este inclusă și Federatia Rusa) și pe locul 1 în România.

Cele 70 de institute și centre de cercetare ale Academiei Române, își desfășoară activitatea în domenii esențiale ale științei și culturii. Rezultatele performante ale acestor institute se datorează activității a peste 2.000 de cercetători atestați, specialiști în cercetare fundamentală sau aplicată.

citește

 

Actualitate

21 februarie 2024

Conferința „Adevărul actorului. Firescul, haina actorului român“citește

20 februarie 2024

„Istoria civilizației române moderne“ de Eugen Lovinescu. Dezbatere la centenarul publicării


citește

20 februarie 2024

Sesiunea „Memento Academician Răzvan Theodorescu“citește

4 martie 2024

Bursă de excelență „Acad. Nicolae Cajal“ – apel de înscrierecitește

22 februarie 2024

Conferința „Brâncuși sau despre sublim“
citește

9 ianuarie 2024

Proiecte ale cercetătorilor din Academia Română finanțate în cadrul PNRR-III-C9-2023 – I8


citește

Vezi mai multe

INTERVIU

Dr. Mirela Moldoveanu, Institutul de Biologie al Academiei Române

Repopularea Mării Negre cu alga brună – un proiect cu implicarea cercetătorilor de la Institutul de Biologie al Academiei Române

„Alga brună, Cystoseira barbata, macroalgă din clasa Phaeophyceae, este o specie de interes științific, ecologic și economic.“

„Proiectul are la bază o colaborare interdisciplinară, care se sprijină pe binomul profesional biologie-scafandrerie și se încadrează în sfera activităților de cercetare-dezvoltare științifică destinată lucrărilor de construcție și reconstrucție ecologică subacvatică.“

citește

 
Card image cap

Reabilitarea, consolidarea și extinderea sediului Academiei Române

Academia Română și Compania Națională de Investiții vor semna miercuri, 14 septembrie 2022, contractul de reabilitare, consolidare și extindere a sediului Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române începând cu ora 9.

Contractul va fi semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Manuela Irina Pătrășcoiu, președinta Companiei Naționale de Investiții, în prezența ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației Attila-Zoltán Cseke.

Proiectul de reabilitare, consolidare, modernizare, extindere și dotare a sediului istoric al Academiei Române și construire a unui nou corp de aulă a fost inclus în anul 2020 în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor“, și aprobat de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021. În luna februarie a anului 2022 Compania Națională de Investiții a lansat procedura de achiziție publică pentru atribuirea lucrărilor. Conform Ministerului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, contractul are o valoare totală de 152.736.390,13 de milioane de lei, care va fi asigurată prin Compania Naţională de Investiţii.

Abonare Buletin informativ

Calea Victoriei 125

Sector 1, Cod 010071, Bucureşti

031-2254073

Centrala