
Academia Română, situată în primele 500 instituții de cercetare în clasamentul SCImago
Academia Română, coordonatoare a 70 de institute și centre de cercetare, în cele mai diverse domenii, se situează, conform clasamentului SCImago, pe locul 497 în lume, pe locul 18 în Europa de Est (zonă în care este inclusă și Federatia Rusa) și pe locul 1 în România.
Cele 70 de institute și centre de cercetare ale Academiei Române, își desfășoară activitatea în domenii esențiale ale științei și culturii. Rezultatele performante ale acestor institute se datorează activității a peste 2.000 de cercetători atestați, specialiști în cercetare fundamentală sau aplicată.
citește
Actualitate




27 septembrie 2023
Simpozionul „Credința noastră, viața noastră. In Memoriam Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici“
citește


21 septembrie 2023
Proiecția-dezbatere „Transilvania International Film Festival (TIFF) în circuitul festivalier mondial. Festivalul Noului Cinema Românesc“
citește
13 septembrie 2023
Academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, a susținut o prelegere invitată la prestigioasa conferință europeană EuChemS 2023
citește

1 august 2023
Bursele „Șerban Papacostea“ și „Nicolae Cajal“ și premiul „Prof. Alexandru Avram“
citește
Vezi mai multe

INTERVIU
Dr. Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică al Academiei Române
„Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“
Elogii potrivite cuvintelor din limba română
„Ideea informatizării dicționarelor nu este nouă, dar a fost destul de greu de pus în practică, pentru că lingviștii nu sunt, în general, și informaticieni.“
„Ca pentru orice limbă, dicționarele sunt, pe de o parte, un tezaur lingvistic, în care sunt înmagazinate bogățiile limbii române, iar, pe de altă parte, un martor al schimbărilor lingvistice, culturale, sociale etc. prin care trece comunitatea de vorbitori.“
citește
Reabilitarea, consolidarea și extinderea sediului Academiei Române
Academia Română și Compania Națională de Investiții vor semna miercuri, 14 septembrie 2022, contractul de reabilitare, consolidare și extindere a sediului Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române începând cu ora 9.
Contractul va fi semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Manuela Irina Pătrășcoiu, președinta Companiei Naționale de Investiții, în prezența ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației Attila-Zoltán Cseke.
Proiectul de reabilitare, consolidare, modernizare, extindere și dotare a sediului istoric al Academiei Române și construire a unui nou corp de aulă a fost inclus în anul 2020 în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor“, și aprobat de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021. În luna februarie a anului 2022 Compania Națională de Investiții a lansat procedura de achiziție publică pentru atribuirea lucrărilor. Conform Ministerului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, contractul are o valoare totală de 152.736.390,13 de milioane de lei, care va fi asigurată prin Compania Naţională de Investiţii.
În apărarea cercetării academice românești. Punct de vedere al Academiei Române
23 august 2023
Cum este percepută importanța cercetării științifice pentru dezvoltarea economică și socială și cum răspunde acestor deziderate?
22 august 2023
Academia Română salută hotărârea Parlamentului Republicii Moldova de adoptare a sintagmei
„limba română“ ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova
București, 20 martie 2023
Punct de vedere al Academiei Române referitor la problema navigaţiei pe braţul Chilia, Delta Dunării
6 martie 2023