Academia Română



Simbol al spiritualității, forum al consacrării, spațiu al cercetării fundamentale

Academia Română salută hotărârea Parlamentului Republicii Moldova de adoptare a sintagmei
„limba română“ ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova

București, 20 martie 2023


Punct de vedere al Academiei Române referitor la problema navigaţiei pe braţul Chilia, Delta Dunării

6 martie 2023


Apel adresat de participanții la Congresul Istoricilor Români Alba Iulia

8-10 septembrie 2022


Academia Română susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva comasării institutelor de cercetare din Republica Moldova

7 iulie 2022

Ora de știință. Invitații Academiei Române



Conferința „Fundamente etice ale democrațiilor liberale“

Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu – Școala Națională de Studii Politice și Administrative


Conferința prof. Mihaela Miroiu demonstrează legătura intrinsecă dintre etică și politică în democrațiile liberale, arătând că ruptura apărută între morală și politică este un indiciu clar al instalării regimului autoritar. Pornind de la ideea că societățile moderne democratice s-au clădit și se mențin pe valorile moral-politice ale umanismului clasic și contemporan, prof. Mihaela Miroiu constată că umanismul pe care îl dorim tot mai universalist se naște din secularizarea unor valori religioase și se dezvoltă în forme pluraliste.


citește

Simpozionul Internațional „Eugen Simion – 90“


25-26 mai 2023
Aula Academiei Române | Biblioteca Academiei Române | Fundația Națională pentru Știință și Artă | Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ | ARCUB Muzeul Național al Literaturii Române

Eugen Simion, unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari ai literaturii române postbelice, eseist și editor, profesor universitar, președinte (1998-2006) și vicepreşedinte (1994-1998) al Academiei Române, președinte al Secției de filologie și literatură (2006-2022), preşedinte fondator al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (1999-2022), director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române (2006-2022), ar fi împlinit pe data de 25 mai 90 de ani. Timpul, cum îi plăcea să spună, citându-l pe Marin Preda, nu a mai avut răbdare. În semn de omagiu, Academia Română, împreună cu prestigioase instituții culturale, organizează Simpozionul Internațional „Eugen Simion – 90“.


citește
Eugen Simion

Actualitate

17 mai 2023

Alegeri la Academia Română. Membri de onoare


citește

25-26 mai 2023

Colocviul internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării“

citește

25 mai 2023

„Conferința Constituția României Mari (1923–2023) - Proiect de țară întregită, viitor democratic și european“

citește

24 mai 2023

Sesiunea omagială „Academician Radu VOINEA, 100 de ani de la naștere“



citește

23 mai 2023

Conferința „România spre viitor. Un secol de istorie, de la Constituția din 1923 până în zilele noastre“


citește

18 mai 2023

Sesiune științifică „Alexandru Ioan Cuza – 150 de ani de la moarte“



citește

Vezi mai multe

Prof. univ. Jean-Jacques Askenasy

INTERVIU

Cercetător dr. Eliza Martin, Institutul de Biochimie al Academiei Române

Un atlas al receptorilor de tip NOD la plante

Un grup de cinci cercetători români de la Institutul de Biochimie al Academiei Române și doi cercetători olandezi de la Universitatea Wageningen publică în ediția din ianuarie 2023 a prestigioasei reviste de specialitate „Nucleic Acids Research“ articolul intitulat NLRscape: an atlas of plant NLR proteins. Atlasul a fost gândit pentru cercetătorii din domeniul științei plantelor și conține 80.000 de proteine de la toate plantele. Pe baza cunoștințelor pe care le relevă acest atlas se pot dezvolta aplicații directe pentru agricultură, potențialul cercetării fiind însă mult mai vast.

citește

 
Card image cap

Reabilitarea, consolidarea și extinderea sediului Academiei Române

Academia Română și Compania Națională de Investiții vor semna miercuri, 14 septembrie 2022, contractul de reabilitare, consolidare și extindere a sediului Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române începând cu ora 9.

Contractul va fi semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Manuela Irina Pătrășcoiu, președinta Companiei Naționale de Investiții, în prezența ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației Attila-Zoltán Cseke.

Proiectul de reabilitare, consolidare, modernizare, extindere și dotare a sediului istoric al Academiei Române și construire a unui nou corp de aulă a fost inclus în anul 2020 în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor“, și aprobat de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021. În luna februarie a anului 2022 Compania Națională de Investiții a lansat procedura de achiziție publică pentru atribuirea lucrărilor. Conform Ministerului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, contractul are o valoare totală de 152.736.390,13 de milioane de lei, care va fi asigurată prin Compania Naţională de Investiţii.

Aici puteți accesa versiunea precedentă a site-ului Academiei Române