Actualitate

2022-08-24

Al 55-lea Congres al Societas Linguistica Europaea organizat la București

Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ este co-organizator, în parteneriat cu Universitatea din București, al celui de-al 55-lea congres al Societas Linguistica Europaea. Evenimentul va avea loc în perioada 24-27 august 2022, la sediul Facultății de drept din Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46.

CITEȘTE

2022-08-04

O generație care mizează pe succes. Impresii ale participanților la Școala de vară

CITEȘTE

2022-08-01

Școala de vară „Sub semnul istoriei“ – Ediția I

Școala olimpicilor a Academiei Române este o direcție educațională destinată elevilor din toată țara, cu talent în domeniul științelor și artelor, care au obținut rezultate notabile la olimpiadele naționale și internaționale.

Școala olimpicilor organizată de Academia Română face parte dintr-un proiect educațional mai amplu, inițiat de acad. Ioan Dumitrache, ce are în vedere crearea și dezvoltarea unei relații profesionale de durată între elevii performanți și membri ai Academiei Române.

CITEȘTE

2022-07-21

Academia Română, situată în primele 500 instituții de cercetare în clasamentul SCImago

Academia Română, coordonatoare a 70 de institute și centre de cercetare, în cele mai diverse domenii, se situează, conform clasamentului SCImago, pe locul 497 în lume, pe locul 18 în Europa de Est (zonă în care este inclusă și Federatia Rusa) și pe locul 1 în România.

CITEȘTE

2022-06-30

Vizita la Academia Română a Excelenței Sa doamna Daniela Laura Popescu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a primit, în vizită protocolară, joi, 30 iunie 2022, pe Excelența Sa, doamna Daniela Laura Popescu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

CITEȘTE

2022-06-27

Acord lansare proiecte comune Academia Română – Academia Polonă de Științe

CITEȘTE

2022-06-27

„Asteroid Day“: Ziua porților deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române

Institutul Astronomic al Academiei Române organizează joi, 30 iunie 2022, o nouă ediție a evenimentului cultural „Asteroid Day“. Cu acest prilej va avea loc Ziua porților deschise, desfășurată între orele 10-18.

CITEȘTE

2022-06-15

Academician Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei

A fost ales miercuri, 8 iunie 2022, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. Alegerea a avut loc în cadrul Adunării Generale și a fost aprobată, prin vot secret, în unanimitate. Ceremonia de acordare a însemnleor va avea loc în luna noiembrie, la Chișinău, în Sala Azurie a AȘM.

Academician Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a transmis un mesaj de felicitare.

CITEȘTE

2022-06-14

Conferință dr. Marius Stan: Programe inteligente în știință, artă și societate

Dr. Marius Stan, cercetător român cu o excepțională carieră științifică realizată în Statele Unite ale Americii, va conferenția la Academia Română, miercuri, 14 iunie, 2022. Dr. Marius Stan va împărtăși în cadrul conferinței „Programe inteligente în știință, artă și societate“ experiența sa ca om de știință, profesor, scriitor și actor, subliniind simbioza dintre inteligența umană și cea artificială, pornind de la o analiză a conceptului de „program inteligent“, ca partener al cercetătorilor umani. Conceptul de „program inteligent“ a fost introdus și discutat deja de mai multă vreme atât de specialiști, cât și de utilizatorii beneficiari.

CITEȘTE

2022-06-08

Alegeri membri ai Academiei Române

În sesiunea din 8 iunie 2022 a Adunării Generale, au fost titularizați, prin vot secret, patru membri corespondenți și au fost aleşi 3 noi membri de onoare din țară ai Academiei Române.

CITEȘTE

2022-06-06

Conferință și expoziție „Gheorghe Petrașcu – 150“

Academia Română și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ organizează luni, 6 iunie 2022, conferința „Gheorghe Petrașcu – 150“, dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului.

CITEȘTE

2022-06-06

Criterii de ocupare a posturilor de conducere la institutele din Roma și Veneția

Biroul Prezidiului a aprobat în luna mai a anului 2022 criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele ce urmează a fi propuse de către Președintele Academiei în funcția de directori la Accademia di Romania din Roma și la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

CITEȘTE