Discurs de recepție „Transplantul renal în Institutul Clinic Fundeni – standarde europene”


Organizatori:
Academia Română
Secția de științe medicale


Discurs de recepție
- acad. Ioanel Sinescu


Răspuns
- acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române



Academicianul Ioanel Sinescu este o autoritate medicală în domeniul urologiei și al transplantului renal, membru marcant al Asociației Europene de Urologie și al Societății Internaționale de Urologie.

Licențiat al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 1979, pe care a absolvit-o ca șef de promoție – Secția militară, profesorul Sinescu este cadru didactic al universității încă de la absolvire. Începând cu anul 1998 este profesor universitar în Clinica de chirurgie urologică, Institutul Clinic „Fundeni“ din București. Din 1 octombrie 1997 coordonează activitatea Clinicii de chirurgie urologică a institutului, formată în prezent dintr-o echipă mixtă ce reunește 30 de medici, care tratează cea mai grea patologie la nivel național, cu câteva zeci de mii de pacienți anual. Profesorul Ioanel Sinescu a condus peste 26 lucrări de licență realizate în clinică și a coordonat științific, începând cu anul 1998, peste 35 de teze de doctorat finalizate.

A urmat mai multe stagii internaționale de specializare și perfecționare în microchirurgia urologică, chirurgie reconstructivă și transplant renal (SUA), în litotriție extracorporeală și endourologie (Germania), litotriție extracorporeală (China), oncologie urologică, chirurgie reconstructivă, endourologie și transplant renal (Franța); cursurile European Board of Urology în 1991 și 1994-1996 și cursurile European School of Urology, între anii 1996-2019. A participat la peste 70 de congrese, simpozioane și cursuri științifice internaționale de urologie și transplant renal în: SUA, Germania, Franța, Spania, Belgia, Africa de Sud, Israel, R.P. Chineză, Italia, Ungaria, Grecia, Austria, Suedia, Olanda, Portugalia, Elveția, Slovacia, Polonia, Cehia, Norvegia, Egipt, Singapore, Macedonia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Canada, Australia, Croația, Chile.

În perioada 2004 – 2012 a fost prorector, iar între 2012-2020 a fost rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București.

Pentru prestigioasa activitate medicală și pentru proiectele de cercetare realizate a fost distins cu numeroase premii printre care Premiul de Excelență pentru Transplant Renal, acordat de Colegiul Medicilor din România (1999); Premiul „European Renal Association – European Dialysis and Transplantation Association“, Nisa, Franța (2000); Premiul „Karl Storz Second Prize“, în anii 2008, 2009, 2011, 2016, 2017; Premiul „Daniel Danielopolu“ al Academiei Române, 2009, și Premiul de „Excelență în Sănătate“, acordat de Ministerul Sănătății în anul 2015.

Evenimentul va fi transmis în direct pe canalul YouTube al Academiei Române: https://www.youtube.com/@academiaromana8832/streams.