30 iunie 2025


Academicianul Florin Filip, președintele Secției de știința şi tehnologia informației,
a fost distins cu premiul „Academica”, în cadrul Galei GÂND-IT ÎN ROMÂNIA

Academicianul Florin Gheorghe Filip, președintele Secției de știința şi tehnologia informației din Academia Română, a fost distins cu premiul „Academica”, în cadrul celei de-a patra ediții a Galei GÂND-IT ÎN ROMÂNIA. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 28 iunie 2025, în spațiul Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

În cadrul galei au fost acordate premii la 9 categorii, celebrând excelența românească în domeniile conexe IT-ului, în special, și al culturii în general. Publicul a putut cunoaște fiecare personalitate premiată și printr-un scurt interviu video prezentat în eveniment. Interviul acordat de academicianul Florin Filip poate fi urmărit aici.

Academicianul Florin Filip are o remarcabilă activitate științifică în domeniul sistemelor automate și informatice şi în utilizarea rezultatelor originale proprii în aplicații industriale şi sisteme culturale.

Prof. univ. Florin Filip este licențiat al Institutul Politehnic București în anul 1970 și doctor în Automatică și calculatoare. Și-a început cariera științifică la Institutul de Cercetare în Informatică – ICI București, unde a activat ca cercetător vreme de 30 de ani (1970-2000). În perioada 1985-1991 a fost şef de laborator, iar între 1991-1997, director general al institutului. Sub conducerea sa Institutul de Cercetări pentru Informatică – ICI a introdus Internetul în România, iar în anul 1997 a fost plasat pe primul loc în lista celor 10 cele mai renumite institute de cercetare din România de către un consorțiu internațional de auditare a cercetării din Europa de Est.

În anul 1991 profesorul Florin Filip a devenit membru al Academiei Române, iar în perioada 2000-2010 a fost vicepreședinte al instituției. A coordonat activitățile Bibliotecii Academiei Române în calitate de director general între anii 2009-2017.

Gala GÂND-IT ÎN ROMÂNIA este un eveniment cultural realizat de Asociația pentru Educație Teofor cu sprijinul Ministerului Culturii.


Academia Română – Comunicare și imagine