Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

ACADEMICIANUL MIHAI DRĂGĂNESCU 
LA A 75-A ANIVERSARE

MESAJUL
Domnului Adrian Năstase, Prim-Ministru al României, adresat simpozionului ”Știința, Tehnologia și Filosofia Informației în Opera și Viața Acad. Mihai Drăgănescu”
- 8 aprilie 2004 -

Felicit Academia Română pentru inițiativa de a organiza simpozionul cu tema ” Știința, Tehnologia și Filosofia Informației în Opera și Viața Acad. Mihai Drăgănescu”. 
În istoria României moderne, academicianul Mihai Drăgănescu este una dintre acele rare personalități care au reușit să îngemăneze cercetarea științifică cu învățământul, cu managementul marilor proiecte de dezvoltare și cu politica. Și să obțină, în fiecare dintre aceste domenii și în toate împreună, rezultate excepționale. Ele stau sub semnul unui principiu fundamental al gândirii și activității academicianului Mihai Drăgănescu - inovația.

Vreme de aproape jumătate de secol a inovat teoria și cercetarea științifică. A fost un pionier al electronicii românești, al informaticii și al filosofiei științei și este în prezent un promotor la nivel internațional al sintezei științifico-filosofice capabile să cuprindă într-o interpretare unitară lumea fizică, lumea vie, gândirea umană și lumea socială, de la economie la cultură.

Generații întregi de ingineri și de cercetători au învățat și s-au format sub îndrumarea și pe baza cunoștiințelor transmise de profesorul Mihai Drăgănescu.
Și zeci de doctoranzi, pornind de la ideile și pe drumurile deschise de lucrările sale, au dus mai departe cercetarea științifică românească în domenii de vârf ale științei contemporane. 

A mers însă mai departe, transformând gândul în faptă. A înființat 39 de centre și oficii teritoriale de calcul electronic, 6 institute și centre de cercetare în domeniul electronicii și informaticii, 3 licee de informatică, o întreprindere de întreținere și reparare a utilajelor de calcul, o secție a Academiei Române de Știința și Tehnologia Informației, Comisia Națională de Informatică și Forumul pentru Societatea Informațională al Academiei Române.

Academicianul Mihai Drăgănescu aprecia critic stadiul încă incipient în care se află societatea informațională în România. Dar, dacă astăzi România nu este în întregime izolată de societatea informațională globală, iar tinerii români pot concura cu succes în domeniul informaticii oriunde în lume, aceasta se datorează în mare parte excepționalei activități științifice, didactice și manageriale a academicianului Mihai Drăgănescu și a colegilor săi.

Cariera politică a academicianul Mihai Drăgănescu, măsurată prin funcțiile deținute în instituțiile guvernării, a fost mai scurtă decât ne-am fi dorit mulți dintre noi și bogată în realizări. A fost viceprim-ministru al primului guvern post comunist al României și organizatorul primelor alegeri libere de după comunism. A fost Președintele Academiei Române din 1990 în 1994 și cel care a reconstruit această fundamentală a cunoașterii și culturii naționale.

Dar, dincolo de funcțiile pe care le-a deținut, Mihai Drăgănescu a fost promotorul politicii de dezvoltare a informaticii și a societății informaționale în România. A luptat pentru ea într-o perioadă în care cei mai mulți oameni politici considerau că investițiile în societatea informatică erau un lux pe care România nu și-l putea permite. A învins multe obstacole în promovarea acestei politici și nu a abandonat în fața altora. Îi datorăm o bună parte din modernizarea prezentă a realităților și gândirii românești.

Ca Prim-Ministru al Guvernului am fost onorat să beneficiez de ideile și sfaturile academicianului Mihai Drăgănescu.

Și sunt, alături de colegii mei, extrem de interesat de ultimele dezvoltări teoretice ale academicianului Mihai Drăgănescu, de teoria trecerii, sub impactul globalizării, a societății informaționale în etapa societății cunoașterii, în drum spre aceea societate a viitorului pe care el o denumește ”societatea conștiinței”.

Este unul dintre răspunsurile posibile și credibile la cea mai importantă și acută întrebare la care trebuie să răspundă politica românească în viitorul imediat: Încotro ne îndreptăm? Căci România nu-și poate permite doar să alerge în trena lumii dezvoltate fără să aibă o înțelegere clară a viitorului care o așteaptă, a țintelor care trebuie atinse și a priorităților în funcție de care să-și aloce resursele și să-și orienteze eforturile.

Sunt convins că lucrările simpozionului dumneavoastră vor aborda și această problematică, aducând o contribuție importantă la acestă dezbatere esențială privitoare la viitorul societății noastre.

Permiteți-mi să mă alătur dumneavoastră aducând omagiul meu operei și activității academicianului Mihai Drăgănescu, urându-i mult succes în dezvoltarea teoriilor sale și în deschiderea de noi drumuri de cunoașterii.


                                                                                                           Adrian Năstase