Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

 

 Aula Academiei Române a găzduit, în ziua de 8 aprilie 2004, simpozionul cu tema „Știința, Tehnologia și Filosofia informației în opera și viața acad. Mihai Drăgănescu”, organizat de Secția de Știința și Tehnologia Informației, Institutul de Cercetări pentru Inteligența Artificială ale Academiei Române, în colaborare cu Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, Universitatea „Politehnica” și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

Deschizând lucrările simpozionului, acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, a făcut o prezentare sintetică a activității acad. Mihai Drăgănescu, accentuând contribuția sa esențială la procesul de reorganizare al Academiei Române, în calitate de primul președinte al acestei instituții fundamentale după 1990. Au fost amintite, în acest context, înființarea Secției de Știința și Tehnologia Informației, organizarea celor 14 secții ale Academiei Române, primirea de noi membrii ai Academiei Române. Prin tot ceea ce a întreprins, ca președinte, acad. Mihai Drăgănescu a avut un aport important la schimbarea percepției asupra Academiei, la „definirea rolurilor Academiei Române în societatea românească de astăzi, ca societate savantă, ca centru fundamental de cercetare, ca sfătuitor al instituțiilor puterii, ca factor de echilibru într-o societate tulbure, în prefacere”. Originalitatea demersului său intelectual constă în faptul că a căutat să împace știința cu filosofia. 

Acad. Mihai Drăgănescu a scris, alături de lucrările de specialitate, o serie de cărți dintre care amintim: „Profunzimile lumii materiale”, „Știință și civilizație”, „Ortofizica”, „Spiritualitate, informație, materie”, „Inelul lumii materiale”, „Cariatidele gândului”. Prin toate acestea, acad. Mihai Drăgănescu este, cum l-a caracterizat acad. Gh. Tecuci, „cea mai strălucită personalitate enciclopedică contemporană a României”.

În alocuțiunea sa,  Dan Nica, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a subliniat faptul că, prin întreaga sa activitate, acad. Mihai Drăgănescu, „a marcat istoria științei calculatoarelor în România...că informatica românească îi datorează enorm”. De-a lungul anilor, „sub îndrumarea și coordonarea sa, s-au înființat primele institute de cercetare-dezvoltare din domeniul tehnicii de calcul și informaticii, primele centre teritoriale de calcul electronic și licee de informatică și, foarte recent, Institutul de Cercetare pentru Inteligența Artificială”.  Ca director general al Institutului Central de Conducere și Informatică, „a creat o școală, a convins zeci de tineri de valoare să pornească pe drumul dificil și incitant al cercetării, a deschis direcții de investigație care au permis specialiștilor Institutului să intre, de îndată ce acest lucru a fost posibil, într-un contact firesc cu prioritățile și rezultatele cercetării internaționale”. Asta se întâmpla în anii de restricție dinaintea anului 1989, când „s-au pus bazele solide ale centrului de excelență unanim recunoscut care este în prezent ICI”. La aceste calități se adaugă și cele umane cum sunt onestitatea, capacitatea de a lupta permanent pentru adevărul științei, dar și pentru onestitate, corectitudine și verticalitate în viața socială și politică. Om de știință, în sensul cel mai deplin al cuvântului, acad. Mihai Drăgănescu „are contribuții remarcabile la fundamentarea aspectelor teoretice ale societății informaționale - societate a cunoașterii, recunoscute deopotrivă pe plan național și internațional și generează obiective spre care strategiile politice în domeniu trebuie să se orienteze”.

În mesajul său, Adrian Năstase, primul ministru al României, după ce apreciază că toate domeniile abordate de acad. Mihai Drăgănescu stau sub semnul Inovației, se subliniază că: „Vreme de aproape jumătate de secol a inovat teoria și cercetarea științifică. A fost un pionier al electronicii românești, al informaticii și filosofiei științei și este în prezent un promotor, la nivel internațional, al sintezei științifico-filosofice capabile să cuprindă într-o interpretare unitară lumea fizică, lumea vie, gândirea umană și lumea socială, de la economie la cultură”. Gândul novator a fost urmat de fapte - 39 de centre și oficii teritoriale de calcul, 6 institute și centre de cercetare în domeniul electronicii, trei licee de informatică, o întreprindere de întreținere și reparare a utilajelor de calcul, o secție a Academiei Române, Secția de Știința și Tehnologia Informației, comisia de Informatică și Forumul pentru Societatea Informațională al Academiei Române.

În continuare, Doina Banciu, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică a înmânat acad. Mihai Drăgănescu Diploma Honoris Causa a Institutului pentru „contribuția fundamentală la dezvoltarea informaticii românești și la promovarea societății informaționale bazate pe cunoaștere, pentru rolul decisiv în înființarea și creșterea prestigiului Institutului, în orientarea și coordonarea cercetării în domeniul științei și tehnologiei informației”.

Mărturisind că „acad. Mihai Drăgănescu este părintele spiritual și modelul meu de viață”, acad. Gheorghe Tecuci a prezentat comunicarea „O viață dedicată științei, filosofiei și societății românești”, urmărind domeniile în care distinsul om de știință a adus contribuții esențiale. Ceea ce dă unitate acestor domenii este concepția sa generală asupra informației care cuprinde: filosofia, știința, tehnologia, industria și economia informației,  relația cultură-informație, societatea informațională și crearea de informație. Și aceasta, fiindcă în concepția sa, informația  „are o multitudine de ipostaze, ea ajunge să fie gândire, conștiință, spirit, computație, poezie, idee, sens și fiecare din aceste ipostaze poate fi un punct de sprijin în înțelegerea materiei și lumii”.

Prezentând pe larg activitatea academică a acad. Mihai Drăgănescu, acad. Florin Filip, vicepreședinte al Academiei Române,  a subliniat atributele care caracterizează, în concepția sa, această instituție - menire, compoziție, mod de lucru și relații cu alte componente ale societății românești - pentru a continua cu rezultatele obținute ca președinte al Secției de Știința și Tehnologia Informației, încheind cu aprecieri ale diferitor personalități ale vieții academice și politice. Toate ilustrează un crez de viață formulat, la vremea sa  de Andrei Rădulescu, citat ades și urmat de acad. Mihai Drăgănescu: „Fiecare dintre noi pune mai presus de orice preocupări Academia. Oricine a fost împodobit cu demnitatea de membru al Academiei are și spiritul de sacrificiu pentru această instituție.”

Prof. George Metakides, de la Universitatea din Patras a făcut câteva reflecții asupra societății informaționale în concepția acad. Mihai Drăgănescu, reliefând evoluția acesteia spre societatea cunoașterii și apoi spre ceea ce numește societatea conștiinței, într-o adevărată înțelepciune a cunoașterii, care se bucură de audiență favorabilă printre oamenii de știință și gânditorii din România și din întreaga lume.

În comunicările care au urmat au fost detaliate și aprofundate toate aceste aspecte, împreună oferind imaginea unei vieți dedicată științei și filosofiei, omului ca personalitate și societății demne pe care o poate construi prin inteligența sa creatoare și înțelepciunea asumării responsabilității propriei meniri existențiale. Cu vocația deschizătorului de noi drumuri în știință, tehnologie și filosofie, acad. Mihai Drăgănescu reușește să facă, din inițiativă și creație, factori de echilibru dinamic într-o lume a schimbărilor,  nu odată derutante.

În cuvântul de încheiere, acad. Mihai Drăgănescu, după ce a rememorat etapele vieții sale trăită într-un timp atât de plin de convulsii, menționând cu recunoștință personalitățile care l-au îndrumat, pe cei care i-au fost alături la bine și la greu, a mărturisit că „viața mea a fost, în primul rând, o viață de idei, concepte, teorii și acțiune în lumina acestora”. Dincolo de toate realizările de până acum, în care a căutat să-și mențină „spiritualitatea filosofică” și să acționeze „în conformitate cu ideile, conceptele și teoriile” pe care le-a creat rămân proiectele de viitor privind  „o posibilă societate a conștiinței și la o posibilă știință integativă structural-fenomenologică”. Îi dorim să și le vadă împlinite.