Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

CATRE SOCIETATEA INFORMATIONALA - SOCIETATEA CUNOASTERII PRIN 
INTERNTET DE MARE VITEZA

In organizarea Academiei Romane si a celor doua institute nationale ale Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cel de comunicatii (INSCC)  si cel de informatica (ICI), s-a desfasurat la Bucuresti (la Grand Hotel Marriott , în perioada 9-11 octombrie), conferinta TEHNOLOGIILE SOCIETATII INFORMATIONALE PENTRU BANDA LARGA ÎN EUROPA (”Information Society Technologies for Broadband Europe”). Conferinta a abordat tehnologiile folosite la dezvoltarea infrastructurilor de comunicatii banda larga ( Internet de mare viteza), a aplicatiilor si a serviciilor în Europa.

Programul Conferintei, care se afla pe situl  http://broadband02.ici.ro, a cuprins 3 sesiuni plenare , 9 sesiuni paralele precum si 9 “ateliere de lucru”. Dintre acestea se pot mentiona in mod deosebit urmatoarele:

  • Sesiunea plenara privind impactul tehnologiilor de tip “broadband” asupra viitorului Europei

  • O expunere urmata de întrebari si raspunsuri  sustinuta prin „video-link” bidirectional  (asigurat de  Artelecom)  de Tim-Berners Lee, „parintele” recunoscut al tehnologiei www, pe tema „Perspective ale tehnologiilor de banda larga”.

  • Sesiuni tehnice paralele privind la domeniile majore de cercetare-dezvoltare pentru tehnologiile societatii informationale si infrastructuri: tehnologii pentru retele de acces de banda larga (inclusiv comunicatii mobile si personale), aplicatii generice digitale interactive si servicii (tehnologii software, sisteme si retele audio-vizuale), tehnologii pentru componente (tehnologii fotonice, software, sisteme si retele audio-vizuale), tehnologii pentru componente (tehnologii fotonice, microsisteme, micro-electronica).

  • O sesiune plenara speciala  în care s-a distribuit in avant-premiera “draftul”  programului de cercetare al Uniunii Europene in domeniul TI (IST-FPVI) si s-au prezebntat: noile reguli de participare, noile criterii de evaluare si noile instrumente;

La conferinta au participat  direct peste 350 de specialisti inregistrati din 31 de tari: cercetatori de prestigiu, conducatori de proiecte, persoane de decizie din industrie, universitati, institute de cercetare si autoritati publice, inclusiv personalul staff-ului Comisiei Europene. Peste 25 de reprezentanti (conducatori de unitati si ofiteri stiintifici) ai programului IST au fost prezenti la eveniment. La conferinta au participat  membri ai Academiei Romane : Acad. M . Draganescu (care a sustinut o conferinta plenara), acad. M. Malita, Acad. A. Tugulea, Prof. D. Zugravescu, m.c.AR, Prof G. Zaman m.c. AR (care a dat citire Mesajului Presedintelui Romaniei adresat conferintei), Acad. F.G. Filip (Presedintele Comitetului stiintific international al conferintei).

La Conferinta a participat de asemenea, D-na Elly Ploij van Gorsel, Presedinte al Fundatiei Europene Internet si membra a Parlamentului European, care a sustinut o comunicare. La unele sectiuni ale conferintei au  putut lua parte, prin intermediul video-conferintei (realizate de Romtelecom), specialisti din Iasi si Sibiu.

Organizarea conferintei  s-a realizat în strânsa cooperare cu Directia E (director Prof. G. Metakides) a Directiei Generale „Information Society” a Comisiei Europene si cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii din România.

Alti sponsori ai conferintei au fost ROMTELECOM, AR TELECOM, INTRAROM, SAP precum si proiectele EMERGE si IDEAL  IST.

Cu ocazia  conferintei si a retragerii de la Comisia Europeana , Prof.  G. Metakides, directorul Directiei  E („Tehnologii esentiale si infrastructuri”) a Comisiei Europene si un apropiat al comunitatii IT din Romania, a fost primit de Acad. Eugen Simion, Presedintele  Academiei Romane, care i-a acordat Diploma Honoris Causa.  De asemenea, Prof. Metakides a primit  , pentru întreaga sa activitate, o serie de alte  distinctii. Presedintele României, Dl. Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul National „Pentru Merit” în rang de „Comandor”, iar Academia Româna i-a acordat „Diploma Honoris Causa”. Primul Ministru al României, dl. Adrian Nastase si Ministrul Industriei si Resurselor, dl. Dan Ioan Popescu i-au adresat scrisori de apreciere.  Cu ocazia unei ceremonii speciale, au fost prezentate  mesaje de apreciere din partea Academiei Romane (Acad. M. Draganescu), Parlamentului European si a Fundatiei Europene Internet (Elly Ploij, MEP), a Parlamentului si Academiei Bulgariei (Acad. B. Sendov-vicepresedinte al Parlamentului si fost presedinte al Academiei bulgare) si a unor ministere si institutii din Cipru, Estonia, Letonia, Polonia, Slovenia, Turcia  si Ungaria. Diplome de excelenta au fost acordate de catre ARIES si ICI.