ROMEO ILIE

 

       
       

Sectorul IT tinde să devină, exclusiv,
o piaţă de desfacere a producătorilor externi

Sectorul Tehnologiel Informaţiei actual nu este īncă structurat pe categorii de clienţi, domenii de activitate, probleme de rezolvat, nu din vina sectorului, care este "ofertantul", ci din cauza absenţei unei "cereri" coerente, care să orienteze eforturile,
īn special a firmelor de mici dimensiuni. Absenţa cererii fundamentate, concretizabilă īn formulari de proiecte sau teme care să rezolve coerent probleme economice, sociale
sau administrative actuale, a avut un impact negativ asupra prevederilor bugetare din ultimii ani. Fără proiecte sau programe bine articulate, nu se pot obţine fonduri nici de la bugetul statului şi, cu atat mai puţin, de la organismele internaţionale.
Plaţa romaneasca de IT trebuie ajutată cu fonduri, dar acestea nu vin decat pentru proiecte convingătoare. Puţinele proiecte finanţate din urse guvernamentale sau externe sunt excepţia care confirma regula:sute de milioane de dolari oferiţi de organismele internaţionale (PHARE, BM, BERD, OECD etc.) rămīn nefolosiţi din cauza lipsei de proiecte viabile! Reducerea taxelor vamale de import, a TVA sau a impozitelor pe profit pot stimnula oferta, dar important este "să se lucreze" asupra cererii!! Deşi IT se află in avangardă mondiala, sectorul IT din Romānia nu se poate ridica peste nivelul de dezvoltare a economiei naţionale! Şi, ceea ce este mai grav, şi acest sector, ca majoritatea celorlalte sectoare economice din Romānia, tinde să devină o mare piaţă de desfacere a mai marilor sau mai micilor producători externi. Recunoscuta inteligenţă romaneasca nu poate fi valorificată pe plan naţional, de multe ori tineri specialişti romani plecīnd şi īntorcīndu-se īn ţară ca reprezentanţi ai unor firme străine. 
Pe de altă parte, firmele mici de software nu au forta necesară de 
a investi (nici sistemul fiscal nu le permite!) īn noi produse autohtone, datoriata instabilitaţii şi inconsistenţei cererii. Se lucrează, de regulă, pe aplicaţii mici, mai rar pe proiecte coerente! Tendinţele de dezvoltare ale domeniului pot fi cel mult apropiate de cele ale dezvoltării economice generale. Cīnd obiectivele multianuale sīnt "dezvoltare zero", iar realizările sīnt totdeauna negative, nu se poate aştepta mai mult de la sectorul IT. Criza economică prin care a trecut vestul se apropie de sfirşit, aşa că şi cererea din această parte se "subţiază" pe zi ce trece. 
Perspectivele imediate nu sīnt roze! 0 cauză majoră a nedezvoltării domeniului o constituie slaba şi chiar absenţa totală a transparenţei īn ceea ce priveşte puţinele proiecte de 
informatizare la nivel guvenamental. De asemenea, implicarea firavă, ca şi inexistenţa, a sistemului bancar īn sustinerea financiară a unor prolecte de investiţii īn domeniul IT la nivel naţional. Nu īn ultimul rīnd, slaba transparenţa a ofertelor de susţinere financiară a unor proiecte naţionale de către organismele internaţionale menţionate mai sus (īn primul rand din cauza acestora). Absenţa unei legi clare īn domeniul achiziţiilor publice crează o "ceaţă" īn relaţiile cu autorităţile publice, favorizīnd micile (sau mai marile!) tranzacţii oneroase. Educaţia insuficient actualizată a conducatorilor de īntreprinderi sau instituţii publice reprezintă un obstacol important īn acceptarea noilor tehnologii, şi deci, şi īn iniţierea unor cereri bine articulate īn domeniul IT. 
Se impune crearea unui server naţional, administrat de o instituţie publica, care să elimine elementele de opacitate menţionate mai sus şi chiar să favorizeze şi să permită operaţii comerciale pe cale electronicā (cereri de oferta, oferte, licitaţii "electronice", constituirea de consortii naţionale şi internaţionale pentru licitatiile īn curs etc).

Drd.ing. Romeo Ilie
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare
 
īn Informatica - ICI

ICI oferă servicii de consultanţă, analiză şi proiectare īn domeniul utilizăril IT in administraţia publică, precum si programe aplicative pentru administraţia publică, sănătate, mediu, IMM; proiectarea de site-uri comerciale si de prezentare; servicii INTERNET.
ICI a fost īnfiinţat īn 1970, fiind pīnā īn 1989 singurul centru de competenţă din Romānia īn domeniul informaticii. După 1989, "economia de piaţă" a determinat o evoluţie sinuoasă, ICI oscilīnd īntre activităţi de cercetare fundamentală şi aplicativă īn cadrul programelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi a celor iniţiate de Comisia Europeană (peste 34 de proiecte caştigate īn ultimii 6 ani) şi prestarea de servicii de analiză, proiectare, programare pentru piaţa internă şi pentru export. Raportat la cifrele anuale de afaceri, ponderea activităţii de cercetare a variat īntre 87,5% īn 1990 şl 46% in 1998, cea a contractelor de export s-a situat intre 10-15% īn ultimii 4 ani, iar proiectele europene au reprezentat o cifră īn creştere din 1993, atingīnd in 1998 15%. Intre 5 si 10% din venituri au fost obţinute din contractarea unor proiecte complexe, de mari dimensiuni cu instituţiile guvernamentale ("cuponiada" de privatizare, "cuponiada" agricolă, etc.).