Școala de vară

Ediția 1: 1-5 august 2022


Organizator:
Academia Română

Partener:
Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat al Academiei Române


O generație care mizează pe succes. Impresii ale participanților la Școala de vară

Ediția I a proiectului Școala de vară „Sub semnul istoriei“ este dedicată elevilor olimpici care vor primi în anul școlar 2022-2023 bursă de merit din partea Academiei Române. 10 elevi din colegii naționale și licee din întreaga țară vor fi găzduiți în perioada 1-5 august 2022 la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat al Academiei Române, situat în localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, unde vor beneficia de un program educativ alcătuit din conferințe și excursii tematice.


Proiectul Școala de vară „Sub semnul istoriei“ este coordonat de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române în cadrul Secției de științe istorice și arheologie.

Cei 10 elevi participanți vor avea posibilitatea de a vizita și investiga, sub îndrumare de specialitate, repere istorice ale spațiului transilvan precum Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Complexul de la Sarmizegetusa Regia, Castelul Huniazilor din Hunedoara, Cetatea Devei, Cetatea Mălăiești, Peștera Bolii din Petroșani, precum și Biserica Densuș și Mănăstirea Prislop. Elevii vor vizita, de asemenea, Rezervația de zimbri și Centrul de știință și artă din Hațeg.

Cuvânt de bun venit al președintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop,
2 august 2022
Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat al Academiei Române, comuna General Berthelot, județul Hunedoara



Mă bucur tare mult că în acest an am putut face această acțiune, care se poate desfășura pentru că 10 elevi din 63 de candidați au fost selectați, ca fiind excepționali, să participe le ceea ce Academia Română numește o pepinieră a ei. Multă lume crede că Academia Română se ocupă de oameni în vârstă, de oameni care au realizat de-a lungul vieții mari opere și care trebuie consacrați prin recunoașterea lor drept membri ai Academiei. Dar Academia este mult mai mult. Academia se gândește mereu la viitor, se gândește și la tineri, pe care îi promovează cu mijloacele pe care le are.


În afară de faptul că este cel mai important for de consacrare a valorilor României, Academia Română este și un for de cercetare științifică de prim rang în această țară, având 72 de institute și centre de cercetări, răspândite în întreaga țară, concentrate în București, dar și în Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Târgu Mureș, Sibiu. În al treilea rând, Academia Română – și asta chiar puțină lume știe – este și o instituție de învățământ superior, pentru că este o instituție organizatoare de doctorate, în mai multe domenii. Și pentru viitor este bine să știe elevii, să știe participanții la Școala de vară de la Berthelot, dar și ceilalți, că există această mare posibilitate.


În fine, mă bucur că sunteți într-o zonă cu rezonanță istorică excepțională. Țara Hațegului, unde este situat acest centru, datorat donației unui mare prieten al românilor, care a contribuit la formarea României întregite, generalul Henri Mathias Berthelot, deci mă bucur că vă aflați în acel loc binecuvântat de Dumnezeu pe pământ, un colț de țară a Ardealului, unde s-a desfășurat o viață istorică excepțională. Să vă gândiți că acolo a fost capitala lui Decebal, în Munții Șureanu, nu departe. Acolo a fost capitala romană Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ceva mai aproape, într-o zonă de depresiune. Acolo s-a plămădit poporul român, în toată splendoarea sa, și acolo s-au afirmat formațiuni politice românești, state mai mici, în perioada medievală, încă înainte de cucerirea de către Regatul Ungar a zonei, și unde cnezii și voievozii români, adică elita, conducătorii românilor, au dat măsură unei vieți social-politice și economice excepționale.


Sunt convins că veți vizita anumite locuri și veți vedea bisericile cele vechi, de la Strei, Densuș, Sântămărie Orlea, poate și altele, veți vedea cetățile de piatră construite de acești cneji în Evul Mediu, veți vedea apoi alte realizări, obținute în epoca modernă. Din aceste locuri au pornit marii luptători pentru Unirea din 1918, mai înainte participanți la Revoluția de la 1848-1849, la Unire, cum vă spuneam. Ei au contribuit la formarea României întregite la 1918 și apoi la afirmarea unei vieți românești în perioada interbelică în cadrul Regatului României. Istoria mustește la fiecare pas. Aveți ocazia să o cunoașteți, pentru că fără istorie rămânem fără memorie. Iar un popor fără memorie se pierde, se diluează, dispare. Prin urmare, indiferent de specialitatea pe care o aveți, vă rog să vă aplecați și asupra acestor urme, chiar dacă sunteți și într-un fel de vacanță, și să vă împărtășiți din aceste valori, să cunoașteți structurile Academiei Române, să vă îndreptați spre ele cu încredere mereu și să aveți mult succes în viața care vă așteaptă.


Mult succes lucrărilor Școlii de vară a Academiei Române!



Elevi olimpici participanți


Narcis Daniel AXINIA
Colegiul Național
„Nicu Gane“

Fălticeni


Ioana Mădălina CĂRĂUȘ
Liceul Teoretic Internațional
de Informatică

București


Ștefan-Andrei INCEU
Liceul Teoretic
„Ion Agârbiceanu“

Jibou, jud. Sălaj


Sebastian-Marian LEONTE
Liceul Teoretic
„Grigore Moisil“

Tulcea


Ioana Codruța MIRON
Colegiul Național
„Andrei Șaguna“

Brașov


Ștefania-Maria SCHIOAPA
Liceul Teoretic
„Dan Barbilian“

Câmpulung Muscel


Ovidiu Cristian SUĂTEAN
Liceul Teoretic
„Nicolae Bălcescu“

Cluj-Napoca

Școala Olimpicilor la Academia Română,
– Jurnalul evenimentului –


1 august 2022
Ziua 1

Pe parcursul zilei de luni, 1 august, a avut loc sosirea și cazarea participanților, elevi de liceu din toată țara (București, Tulcea, Suceava, Jibou, Cluj-Napoca, Pitești, Câmpulung Muscel etc.), la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului–Retezat, din localitatea General Berthelot. Elevilor le-a fost prezentat Centrul Academiei din localitatea General Berthelot, istoricul lui și etapele restaurării acestui complex. La eveniment a participat acad. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române. Seara s-a încheiat cu socializarea participanților și a organizatorilor.

2 august 2022
Ziua 2

În cursul dimineții a avut loc deschiderea oficială a Școlii de vară. Au adresat cuvinte de salut acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. prof. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române. Acad. Ioan Dumitrache, specialist în automatică, fost rector al Universității „Politehnica“ din București, a susținut apoi prelegerea intitulată O nouă viziune asupra educației în contextul evoluției ITC, care a stârnit numeroase întrebări și a generat discuții interesante din partea elevilor, care s-au întreținut cordial, într-un dialog relaxat, cu autorul comunicării. După masa de prânz, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, elevii au mers în excursia documentară Pe urmele strămoșilor: de la legende la arheologie, care a inclus rezervația de zimbri din Hațeg, complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, biserica Sfântul Nicolae din Densuș, mănăstirea Prislop, orașul Hațeg.

3 august 2022
Ziua 3

După micul dejun, participanții au fost invitați, în cadrul programului Dinozaurii la ei acasă, să viziteze Casei Dinozaurilor din localitatea Hațeg, entitate care face parte din Geoparcul Internațional Retezat-Hațeg. În continuare, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan a avut loc excursia documentară La origini: de la daci la Huniazi, în cadrul căreia elevii au vizitat Complexul dacic de la Sarmizegetusa Regia, Grădina lui Zoe din Banpotoc și castelul Huniazilor din Hunedoara. Pe tot parcursul zilei participanții au beneficiat de ghidaj de specialitate, au adresat întrebări și au schimbat opinii.

4 august 2022
Ziua 4

În cea de-a patra zi, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a avut loc excursia documentară Țara Hațegului, tărâm de poveste, care a inclus vizitarea bisericii reformate din Sântămărie Orlea, a cetății Mălăiești, castelului Cândeștilor, a Peșterii Bolii (Boleștilor) din Petroșani etc. Excursia din această zi, precum și celelalte anterioare, au dezvăluit diversitatea confesională și etnică a acestei părți din țară, sincretismul manifest în artă și spiritualitate, dar și frumusețile geografice ale Țării Hațegului. Seara s-a încheiat cu cina festivă și cu focul de tabără.

5 august 2022
Ziua 5

Ultima zi a Școlii de vară a fost deschisă de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, care a prezentat participanților comunicarea La ce mai folosește istoria în secolul XXI? Olimpicii participanți au prezentat, la rândul lor, materiale redactate de ei, sintetizând experiențele trăite în cele cinci zile de vacanță activă și oferind, astfel, un echilibrat și responsabil feedback pe marginea școlii de vară. Masa de prânz a constituit prilej de rămas bun.