Fundații

Fundația Națională pentru Știință și Artă

Înființată în 1998 de acad. Eugen Simion și acad. Maya Simionescu, Fundația Națională pentru Știință și Artă are ca scop să reunească în acelaşi spaţiu intelectual profesioniști din sfera științelor umaniste și specialiști din domeniul ştiinţelor exacte.


În cei peste 20 de ani de funcționare, FNSA a pus în aplicare un program cultural coerent, structurat pe câteva direcții generale: crearea de colecții, organizarea de dezbateri naționale și internaționale, stimularea creativității tinerilor prin oferirea de granturi și burse.


Începând cu anul 2002 FNSA organizează seminarul internațional „Penser l’Europe“, eveniment academic devenit tradițional care reunește în fiecare an preşedinţi de academii, oameni de ştiinţă şi din sfera culturii umaniste din România şi din întreaga lume, oameni politici, reprezentanţi ai cultelor, pentru a dezbate teme de actualitate referitoare la viața culturală, spirituală, economică și politică a popoarelor Europei în secolul al XXI-lea.


În anul 2000 FNSA a inițiat publicarea celor mai de seamă lucrări ale clasicilor literaturii române, în cadrul colecției „Opere fundamentale“, un proiect cultural de interes național.

Preşedinte: Acad. Eugen Simion
Preşedinte executiv: Acad. Maya Simionescu



Telefon: + 40 021 315 67 59

Fax: +4 021 315 67 51

E-mail: office@fnsa.ro

Web: https://www.fnsa.ro/


O după-amiază la Fundație. Conferințele Fundației Naționale pentru Știință și Artă

29 mai 2024 „Eugen Simion – Evocare“, acad. Mircea Dumitru, acad. Mircea Martin, prof. Jean Askenasy, prof. Sorin Alexandrescu, prof. Mircia Dumitrescu, prof. Valeriu-Ioan Franc

15 aprilie 2024 „Evocare Fănuș Neagu“, acad. Mircea Martin, prof.univ.dr. Lucian Chișu, prof.dr. Viorel Coman

9 aprilie 2024 „Transplantul de organe: trecut, prezent, viitor“ – prof.univ.dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române

5 martie 2024 „Principii ale doctrinei sociale a Bisericii Catolice“ – ÎPS Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române

23 ianuarie 2024 „Pentru o teologie digitală, astăzi, în epoca inteligenței artificiale“ – prof. univ. Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române

28 noiembrie 2023 „Credință și economie“ – prof. Valeriu Ioan-Franc, membru corespondent al Academiei Român

26 noiembrie 2023 O seară la Catedrala Sfântul Iosif. Concertele Fundației Naționale pentru Știință și Artă. Concert Eduard Antal

26 aprilie 2023 „Povestea celulei. O lecție de viață“ – acad. Maya Simionescu

21 martie 2023 „Imaginația. De la Kant la Salvador Dali“ – prof.univ. Jean- Jacques Askenasy, membru corespondent al Academiei Române


București, Str. Dem. Dobrescu nr. 11, Sector 1, cod 010025

Fundația Patrimoniu

Fundația „Patrimoniu“ este o entitate creată de Academia Română, în calitate de Fondator Unic, în anul 2006, în baza aprobării Adunării Generale. Fundația „Patrimoniu“ este persoană juridică de drept privat, cu act constitutiv și statut propriu, în conformitate cu normele legale în vigoare.


Scopul Fundației „Patrimoniu“, conform actelor sale constitutive, este sprijinirea Academiei Române pentru stimularea și promovarea creațiilor originale, de mare valoare, din domeniul științelor, literelor și artelor, în țară și în străinătate, precum și asigurarea acțiunilor cu caracter social ale acesteia. O parte dintre aceste prevederi au fost precizate și de donatori, prin actele lor legatare, în baza cărora s-a constituit patrimoniul privat agro-silvic al Academiei Române.


Prin Fundația „Patrimoniu“, Academia Română creează condițiile ca interesele donatorilor să fie promovate și protejate în timp, printr-o activitate dedicată scopului menționat. Din acest punct de vedere, Fundația „Patrimoniu“ este o structură de management economic și financiar adecvată valorificării potențialului productiv al proprietăților private agro-silvice ale Academiei Române și de administrare a resurselor financiare generate, în vederea transpunerii în practică a clauzelor donatorilor.


Resursele financiare necesare realizării scopului Fundației „Patrimoniu“ sunt acumulate în Fondul Recurent al Donatorilor, asupra utilizării cărora, ca valoare și destinație, dispune exclusiv Fondatorul Unic.


Consiliul Director al Fundației „Patrimoniu“, prin mandatul complex dat de Academia Română, acționează în numele acesteia ca un Comitet de Încredere, membri acestuia fiind numiți din rândul membrilor titulari și corespondenți ai Academiei Române, precum și din rândul altor specialiști.

Consiliul director

Preşedinte: Prof. Alexandru Mihail Morega,
membru corespondent al Academiei Române

Membri:
Ion Dodan, director executiv
Prof. Liviu Pop, membru corespondent al
Academiei Române
Prof. Florin Stănică, membru corespondent al Academiei Române
Dr. ing. Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române


Telefon: +4 021 319 51 30

Fax: +4 021 318 31 81

E-mail: fundatiapatrimoniu@yahoo.com


Bucureşti, Calea Victoriei nr. 125, Sector 1, Casa Moxa, et. 3, cam. 17, 18, 20

Fundația Familiei Menahem H. Elias

Fundația Familiei Menahem H. Elias este o fundație testamentară, întemeiată în 1925, ca urmare a donației făcute către Academia Română de bancherul Jacques M. Elias în decembrie 1914 și certificată prin decret regal în iulie 1923.


Jacques M. Elias a lăsat întreaga sa avere Academiei Române, cerând întemeierea, întreținerea, dezvoltarea sau ajutarea instituțiilor de cultură națională, precum și efectuarea unor opere de asistență publică și de binefacere sub egida înaltului for.


Testamentul prevedea în mod expres construirea la București a unui spital, a unui gimnaziu și a unei școli profesionale. Astăzi spitalul care îi poartă numele este printre cele mai performante și dotate din capitală, fiind clasificat spital universitar de urgență.

Consiliul director

Preşedinte: acad. Gabriela Marinoschi

Vicepreşedinte: prof. Valeriu Ioan-Franc, membru corespondent al Academiei Române


Membri:
prof. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române
prof. Ștefan Constantinescu, membru de onoare din strǎinǎtate al Academiei Române
dr. Irina-Sanda Cajal-Marin, director şi administrator delegat
prof. Nicolae Popa
dr. Ion Anghel


Telefon: +4 021 324 64 16

E-mail: fundatiaelias@yahoo.com

Web: www.fundatiaelias.ro


Bucureşti, Str. Georges Clemenceau nr. 1, Sector 1, cod 010295

Fundația Culturală „Ioan I. Dalles“

Fundația Culturală ,,Ioan I. Dalles“ este constituită ca urmare a legatului cuprins în testamentul Elenei I. Dalles, din data de 16 mai 1918, prin care a fost gratificată Academia Română.


Înființată cu scopul de a sprijini, a promova, a valorifica și a dezvolta activități culturale și programe cu caracter științific, educativ și artistic, Fundația funcționează în coordonarea Academiei Române, având ca obiective principale:
- promovarea științei, culturii și artei, în circuitul național și internațional;
- organizarea de manifestări științifice, cultural-artistice și socio-culturale;
- derularea unor schimburi de experienţă interculturală pentru punerea în valoare a patrimoniului național
  (literatură, artă, muzică, teatru etc.) și pentru integrarea valorilor cultural-artistice românești în circuitul
  internațional;
- organizarea de activități de cercetare și de formare profesională, care să contribuie la creșterea nivelului
  de calificare în domeniile cultural și artistic.


Sediul fundației este în imobilul din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr.18, sector 1, București, aflat în proprietatea privată a Academiei Române. Celebrul imobil, cunoscut de-a lungul timpului sub numele „Sala Dalles“, a fost construit de Academia Română, în anii 1930-1932, conform clauzelor testamentare ale Elenei I. Dalles, care în 1918 și-a donat întreaga avere Academiei Române.

Consiliul director

Preşedinte: acad. Gheorghe Chivu

Director executiv: dr. Luminița-Natalia Gliga


Membri:
acad. Ileana Mânduţeanu
dr. Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române
dr. Dragoş Vinereanu, membru corespondent al Academiei Române


Telefon: 021 212 86 33

E-mail: luminita.gliga@acad.ro


București, Calea Victoriei nr. 125, Sector 1, cod 010071

Fundația Europeană „Nicolae Titulescu“

Fundația Europeană „N. Titulescu“ a fost înființată în martie 1991, având ca obiective principale readucerea în actualitate şi perpetuarea memoriei marelui diplomat român Nicolae Titulescu, stimularea interesului pentru personalitatea şi opera sa politico-diplomatică, precum și dezvoltarea cercetării ştiinţifice şi publicarea de volume care să cuprindă scrierile acestuia: documente oficiale, lucrări ştiinţifice, conferinţe, cursuri universitare, corespondenţă.


O direcție importantă de acțiune constă în organizarea de conferinţe, simpozioane şi seminare pe teme vizând dreptul internaţional, relaţiile internaţionale, integrarea europeană şi euroatlantică, cu participarea unor importante personalităţi ale vieţii politice, diplomatice şi din medii academice din România şi din străinătate.


Fundația desfăşoară, de asemenea, o serie de activităţi care să contribuie la formarea profesională a tinerilor diplomaţi, acordă burse de studiu şi de cercetare în domeniul dreptului și relaţiilor internaţionale organizează cursuri de vară, cu participare internaţională

Preşedinte: prof. univ. dr. Adrian Năstase



Telefon: +4 021 222 19 83

Fax: +4 021 222 19 82

E-mail: fundatiatitulescu2013@gmail.com

Web: http://www.titulescu.eu


Bucureşti, Şoseaua Kiseleff nr. 47, Sector 1, cod 011343