1-2 noiembrie 2024
Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“


Conferința „Câmp de bătălie, ocupație și incertitudine (geo)politică: Moldova în 1944“

Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ al Academiei Române invită publicul la conferința „Câmp de bătălie, ocupație și incertitudine (geo)politică: Moldova în 1944“, organizată la Iași, în perioada 1-2 noiembrie 2024. Evenimentul se va desfășura la sediul institutului din str. Codrescu nr. 6, Pavilion C și va debuta cu deschiderea lucrărilor conferinței vineri, 1 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30.

Conferința are ca scop redescoperirea unui an dramatic din istoria României, 1944, când strategiile militare din Al doilea Război Mondial au luat o nouă turnură. Acest an a marcat, pentru partea de nord-est a României, reintrarea în poziția de câmp de bătălie, cu stabilizarea frontului la nord de orașul Iași în primăvară-vară, pe o linie care străbătea Moldova şi Basarabia, de la Carpați până la Nistru, cu instalarea unei administrații controlate de Armata Roșie la vest de Prut, respectiv cu reintroducerea administrației sovietice la est de râu. Luna august 1944 a însemnat ieșirea României din Axă, intrarea totală sub controlul URSS, iar perioada următoare a fost una de maximă incertitudine pentru locuitorii țării, în particular pentru cei din Moldova.

Programul manifestării se concentrează pe expunerea vieții din proximitatea frontului, pe urmările războiului, pe detalierea operațiunilor militare, pe conturarea contextului politic și ideologic, pe identificarea locurilor de memorie și pe proiectele actuale de arheologie legală.

Conferința este organizată împreună cu Filiala Iași a Academiei Române și Institutul de Arheologie din Iași.

Academia Română – Comunicare și imagine publică