20 iunie 2024
Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române


Conferința-dezbatere
„Metode actuale de culegere a jocului popular“

Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române organizează joi, 20 iunie 2024, conferința-dezbatere cu tema „Metode actuale de culegere a jocului popular“ prezentată de dr. Cristian Mușa, cercetător științific al institutului. Evenimentul se va desfășura în Sala de consiliu a Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 16:30.

Conferința își propune explicarea metodologiei de culegere a jocului tradițional, una dintre preocupările principale ale cercetătorilor etnocoreologi români, imediat după înființarea oficială a sectorului de etnocoreologie (1951) din Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“.

Culegerea jocului popular a presupus, încă de la început, respectarea unor etape de lucru speciale și a unor tehnici diferite, comparativ cu cele folosite pentru culegerea folclorului. Astfel cercetătorii au creat, într-un timp scurt, un sistem de notație grafică ce reda întocmai mișcările interpretate de informatori, după care au adaptat cele mai moderne metode pentru captarea imaginii.

Perfecționarea metodei de culegere și adaptarea la perioada tehnologizată în care trăim au constituit preocupări permanente ale cercetătorilor etnocoreologi, iar culegerile realizate în ultima perioadă sunt adaptate tehnologiei moderne, care poate sprijini crearea propriu-zisă a documentului folcloric. Etnocoreologia, cu tot bagajul de coduri culturale și simboluri, a apărut ca un rezultat al dorinței cercetătorilor de a întregi studiului culturii tradiționale din punctul de vedere al limbajelor de comunicare (literar, muzical, coreic).

Prezentarea dr. Cristian Mușa se înscrie în ciclul de întâlniri științifice din cadrul Comisiei de folclor, iar dezbaterea are la bază documente etnologice obținute în mai multe sesiuni de cercetare, prin metoda reconstituirii repertoriului coregrafic local sau local-zonal.

Biroul de comunicare al Academiei Române