17 februarie 2025


Apel de înscriere la Bursele ALFA pentru excelență în cercetare.
Bursa „prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu”

Academia Română, cel mai înalt for științific și cultural al României, și Fundația ALFA pentru Sănătate și Educație anunță lansarea competiției de selecție pentru bursa de excelență științifică în domeniul filosofiei, teologiei, psihologiei și pedagogiei – Bursele ALFA pentru excelență în cercetare - Bursa „prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu”.

Fundația ALFA pentru Sănătate și Educație și Academia Română pun la dispoziția cercetătorilor în domeniul filosofiei, teologiei, psihologiei și pedagogiei, care activează în instituții de cercetare sau în universități de pe teritoriul României, o bursă în cuantum de 5000 euro, acordată pe o perioadă de 12 luni.

Condiții de eligibilitate
Sunt eligibili candidații absolvenți de studii superioare, cu doctorat în domeniile filosofiei, teologiei, psihologiei sau pedagogiei, care activează în instituții de cercetare sau în universități de pe teritoriul României. Vârsta maximă: 55 de ani.

Selecția dosarelor va fi realizată de o comisie de profil, formată la inițiativa președintelui Secției de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române, precum și de un reprezentant al Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație. Tema proiectului de cercetare propus de către candidați trebuie să se încadreze în direcțiile de cercetare.

Înscrierea la concurs
Formularul de înscriere la concurs este disponibil pe site-ul Academiei Române. Acesta va fi completat în limba română și semnat și va fi însoțit în mod obligatoriu de următoarele documente:
1. adeverință privind calitatea de cercetător a candidatului;
2. fotocopie a cărții de identitate a candidatului;
3. scrisoare de intenție;
4. curriculum vitae;
5. proiect de cercetare în limba română având următoarea structură:
- ipoteza de lucru și relevanța temei;
- o scurtă prezentare a istoricului cercetării;
- metodologia cercetării;
- etapele proiectului;
- potențialul de diseminare.
6. Lista de publicații ale cercetătorului, însoțită de un capitol al celei mai recente lucrări publicate/susținute sau cel mai recent
studiu/articol publicat.

Documentele menționate vor fi depuse în plic închis la Registratura Generală a Academiei Române, din Calea Victoriei nr. 125, până la data de 28 februarie 2025, ora 14.00. Documentele pot fi trimise și în varianta electronică, la adresa: grigore.vida@acad.ro, în format PDF. Pentru transmiterea prin poșta electronică, fișierele vor avea în denumire inițialele numelui aplicantului și titlul documentului (ex. Ioan Popescu: IP-Proiect cercetare) și vor fi arhivate într-un folder unic.

Evaluarea și selectarea candidaților
Comisia de profil va evalua dosarele primite conform următoarelor criterii:

  • relevanța proiectului;
  • calitatea științifică a proiectului (relevanța ipotezelor de lucru; consistența și diversitatea surselor primare avute în vedere);
  • activitatea științifică a candidatului.

Academia Română și Fundația ALFA pentru Sănătate și Educație își rezervă dreptul de a folosi datele de contact sau datele instituționale oferite de către candidați pentru a clarifica eventuale nelămuriri din dosarele de candidatură.

Candidați eligibili vor fi anunțați pe site-urile Academiei Române www.acad.ro și Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație www.fundatia-alfa.ro pe data de 4 martie 2025, ora 14:00M. Selecția va putea fi contestată în termen de 24 ore de la afișare. Contestația se va transmite prin poșta electronică la adresa de e-mail cancelaria@acad.ro.

Candidații eligibili vor susține un interviu în data de 10 martie 2025, la o oră ce urmează a fi comunicată.

Rezultatele interviului vor fi comunicate în data de 12 martie 2025, pe site-urile celor două instituții. Eventualele contestații vor fi transmite prin poșta electronică, în termen de 24 ore de la afișarea rezultatelor, la adresa de e-mail cancelaria@acad.ro.

Statutul de bursier
Candidatul declarat admis va semna un contract de finanțare cu Fundația ALFA pentru Sănătate și Educație. În momentul semnării contractului, candidatul admis va primi statutul de bursier, care comportă drepturi și obligații.

Drepturile bursierului

  • Bursă lunară. Pe parcursul celor 12 luni de cercetare, bursierul va primi sprijin financiar în cuantum de 416 euro/lună/fiecare, cu plata în lei la cursul BNR din ziua transferului bancar.
  • Acces nelimitat la resursele academice ale Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române.
  • Consultanță de specialitate acordată de specialiști din cadrul secției.
  • La solicitarea sa, bursierul poate participa în cadrul diferitelor activități desfășurate de Secție.

Obligațiile bursierului

  • Bursierul va preda la sfârșitul perioadei de acordare a bursei un studiu care reprezintă rezultatul cercetării sale, cuprinzând contribuții originale, realizate cu acuratețe metodologică. Studiul va putea fi inclus într-o publicație a Academiei Române. Nu se acceptă lucrări care au fost publicate anterior în țară sau în străinătate.
  • Bursierul are obligația de a menționa sprijinul acordat de către Fundația ALFA pentru Sănătate și Educație și Academia Română, la secțiunea „Mulțumiri” (sau în orice alt mod echivalent) în cadrul tuturor lucrărilor bazate pe cercetarea derulată în timpul bursei.

Orice act (prezent sau trecut) care implică plagiatul va duce la pierderea imediată a calității de bursier precum și la returnarea sumelor obținute.

Calendar:
17 februarie 2025: Lansarea competiției
28 februarie 2025: Termenul-limită pentru depunerea dosarelor
4 martie 2025: Anunțarea candidaților eligibili
10 martie 2025: Interviul
12 martie 2025: Afișarea rezultatelor
14 martie 2025: Soluționarea contestațiilor și anunțarea rezultatului final.