ACADEMIA ROMÂNĂ

INFO CONTACT

INFO CONTACT

PRIMA PAGINĂ

INFO CONTACT

Prima pagina Prima pagina

EVENIMENTE 2010

 
Festivitatea de acordare a Premiilor de Excelență în domeniul Științei și Artelor
 

Premiile de excelență pentru anul 2009 s-au acordat în cadrul unei ceremonii, organizată de FNSA împreună cu Primăria sectorului 2, în data de 14 ianuarie 2010 (Galerie foto).

Au primit premii de excelență:

 
  • Pictorul Dorin Crețu, prezentat de Dan Hăulică, membru corespondent al Academiei Române, ca „unul dintre artiștii care problematizează major și este cel mai interesant plastician român din diaspora”, remarcând în creația sa „o rigoare care se deschide spre alte domenii, o pregnantă dimensiune spirituală și o viziune nouă în captarea spațiului”.

  • Dr. Bogdan Mihai Crețu, lector la Facultatea de Filologie și Litere a Universității „Al. I. Cuza”, a primit premiu de excelență „pentru vivacitatea în pregnanța afirmării în critica literară”. Acad. Eugen Simion, președintele FNSA, a prezentat cărțile publicate de tânărul critic dintre care menționăm o monografie despre Matei Vișniec, „Lecturi actuale” și, recent, „Utopia negativă în literatura română”. S-a remarcat cu deosebire la întâlnirile tinerilor critici literari dedicate lui George Călinescu.

  • Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, șef de lucrări la UMF „Carol Davila”, medic la Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență, a primit premiu de excelență „pentru contribuții deosebite în domeniul neurologiei”. În prezentarea făcută de acad. Maya Simionescu, președinte executiv al FNSA, s-a menționat că dr. Bogdan Ovidiu Popescu și-a susținut două doctorate - la UMF „Carol Davila” și la Institutul Karolinska din Stockholm. Pentru rezultatele cercetărilor sale a fost distins cu premiul „Victor Babeș” al Academiei Române, premiul internațional al Society of Histochemistry and Cytochemistry și premiul „Beaufour-Ipsen” pentru cea mai bună lucrare în neurologie. În cuvântul său, acad. Laurențiu Mircea Popescu, președintele Secției de Științe Medicale, a menționat că , foarte, recent, un articol, scris în colaborare cu dr. Bogdan Ovidiu Popescu, va fi publicat într-una dintre cele mai prestigioase reviste de specialitate. Tânărul cercetător este și poet, publicând, până acum, volumele „Larevedere, prințesă”, „Poemul de gardă”, „Leul de după extravaganțe”, „Poeme în loc de tutun”.

  • Dr. Ruxandra Gheorghe a primit premiul de excelență „pentru contribuții deosebite în domeniul chimiei supra-moleculare și al magnetismului molecular”. Acad. Marius Andruh a spus că dr. Ruxandra Gheorghe face parte dint-o o generație de chimiști foarte valoroși, că, după susținerea doctoratului, a făcut studii postdoctorale la Institutul „Pierre et Marie Curie” din Franța și s-a întors să-i continue activitatea în țară, publicând mai multe lucrări, bine cotate în literatura de specialitate, în țară și în străinătate.

În acest cadru, acad. Eugen Simion a acordat Diploma de excelență D-lui. Nicolae Onțanu, primarul sectorului 2, „pentru fervoarea și perseverența cu care susține mișcarea culturală românească”.
 
copyright © Fundația Națională pentru Știință și Artă 2008

copyright © Academia Română 2006