Conferința anuală „David Emmanuel“




Organizator:
Academia Română
Secția de științe matematice


Conferențiar:
Ciprian Manolescu
Universitatea Stanford


Cuvânt introductiv:
Marian Aprodu, membru corespondent al Academiei Române


Laudatio:
Liviu Ornea, membru corespondent al Academiei Române



Seria de conferințe anuale „David Emmanuel“ organizatǎ de Secţia de știinţe matematice își propune să onoreze memoria creatorului de școală David Emmanuel, aducând în fața publicului figuri marcante ale matematicii actuale.

Născut în anul 1854, într-o familie săracă, David Emmanuel ajunge la Paris, în 1873, pentru a-și finaliza studiile liceale la vestitul Liceu St. Louis. Licențiat în matematici la Sorbona (1876), își susține teza de doctorat la Universitatea din Paris în 1879 în fața unei comisii formate din Victor Puiseux, Charles Auguste Briot și Jean Claude Bouquet. După susținerea tezei, se întoarce la București, unde pune bazele școlii matematice moderne. Numeroși matematicieni cunoscuți din România i-au fost discipoli: Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Simion Stoilow etc.

Conferința din anul 2023 este susținută de Ciprian Manolescu de la Universitatea Stanford. Născut în anul 1978, la Alexandria, profesorul Manolescu s-a remarcat încă de pe băncile școlii ca un talent matematic ieșit din comun. Are contribuții excepționale în topologie, răsplătite cu numeroase premii și distincții internaționale. Titlul conferinței este „Topology in 3+1 dimensions“.

În partea a doua a evenimentului, cvartetul de coarde „Profil“ format din Diana Moș (vioara I), Petru Nemțeanu (vioara a II-a), Marian Movileanu (violă) și Mircea Marian (violoncel) va susține un concert cameral. În program sunt incluse lucrări de Bach, Gardel, Haydn, Mozart, Puccini.