Comunicat de presă
18 aprilie 2023


Expoziția
„Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei“

Biblioteca Academiei Române găzduiește, vreme de o săptămână, expoziția „Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei“, organizată de Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului. Vernisajul va avea loc joi, 20 aprilie 2023, în Sala „Theodor Pallady“, începând cu ora 11.

Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, preşedinte al Fundaţiei Academia Civică, şi prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziţia este prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la începuturile Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi prezintă, cu ajutorul imaginilor şi documentelor, istoria şi activitatea acestei instituţii.

„Ideea emblematică a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la propunerea înaintată Consiliului Europei, în urmă cu trei decenii, până la instituţia de azi, cunoscută în toată lumea, este «Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria însăşi poate fi o formă de justiţie». Ea conţine nevoia de a resuscita memoria colectivă pentru ca, astfel, să se facă dreptate, căci Memorialul este un muzeu al istoriei comunismului văzută din punctul de vedere al victimelor“ declară poeta Ana Blandiana.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al RezistenţeiRezistenţei a luat naştere în 1993 din iniţiativa scriitorilor Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fiind primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Memorialul are ca scop general educaţia civică printr-o bună cunoaştere a trecutului apropiat al României şi al Europei de Est. Persoana juridică înfiinţată pentru a realiza şi administra Memorialul este Fundaţia Academia Civică.

Memorialul are două părţi componente: Muzeul Memorial, situat la Sighetu Marmaţiei, şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, care se află în Bucureşti. Muzeul Memorial a fost realizat în clădirea fostei închisori din Sighet, unde în perioada 1950-1955 a fost închisă elita politică, economică şi religioasă a României interbelice. Acesta are 60 de săli, fiecare celulă a fostei închisori comuniste fiind transformată în spaţiu expoziţional. Principalele teme abordate sunt represiunea comunistă, deconstrucţia statului de drept şi înlocuirea lui cu un sistem totalitar. Centrul Internaţional de Studii cuprinde: Departamentul de istorie orală, Arhiva, Departamentul de cercetare, Departamentul pentru expoziţii şi Departamentul editorial reprezentat de Editura Fundaţiei Academia Civică.

În cei 30 de ani de activitate, Memorialul a avut sute de acţiuni (expoziţii itinerate în ţară şi străinătate, simpozioane, publicaţii, activităţi educaţionale, proiecte europene, înregistrări de istorie orală, lansări de carte etc.) prin care a oferit publicului larg informaţii pentru a înţelege mai bine ceea ce s-a întâmplat în România şi în alte ţări din Europa de Est în cele aproape cinci decade de regim totalitar comunist, dar şi complexitatea traumelor acestei perioade istorice.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20-28 aprilie 2023, între orele 9-14. Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române