Conferința „De la Euclid la Einstein: 2000 de ani de geometrie“




Conferențiar:
Prof. univ. dr. Liviu Ornea


Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române


Conferința susținută de dr. Liviu Ornea va avea ca punct de pornire următoarele întrebări: În ce măsură descrie matematica, geometria în particular, lumea reală? Dacă există mai multe geometrii, care dintre ele e cea „adevărată“? Liviu Ornea va prezenta, pe scurt, epopeea nașterii geometriei neeuclidiene, de la Euclid la Riemann, trecând prin Gauss, Bolyai și Lobacevski, apoi va încerca să explice felul în care este folosită geometria riemanniană în teoria relativității lui Einstein.

Liviu Ornea (n. 1960) este matematician, profesor al Universității din București și cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române. A publicat peste 80 de articole de geometrie diferențială, două monografii de specialitate și două cursuri universitare. A conferențiat și a făcut cercetare în numeroase institute și universități din lume.

Începând din 2005, prin rubrica „Bifurcații“ din revista „Observator cultural“, devine o prezență constantă în spațiul public. O parte dintre eseurile publicate aici și în alte reviste au fost adunate în volumele Varietăți conexe și Bifurcații, publicate la Editura Curtea Veche, în 2008 și 2014.

Publică de asemenea cronică de teatru (o selecție se află în volumul Un matematician la teatru, Editura Tracus Arte, 2014). Traduce cu plăcere literatură, istorie, dar și filosofia și istoria matematicii din limbile franceză (Léon Polyakov, Jean-Claude Grumberg, Gilles Zenou, Cédric Villani) și italiană (Alberto Moravia, Antonio Tabucchi, Helena Janeczek, Paolo Zellini, Piergiorgio Oddifreddi, Giorgio Parisi).

În 2020 a debutat în proză cu volumul Viitorul anterior, Editura Nemira, iar în 2022, tot la Editura Nemira, și-a publicat primul roman, Viața ca o glumă proastă.


Evenimentul va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/82649563752?pwd=OWRTSXUwZU5hbjVxejh5NWtibngyZz09
Meeting ID: 826 4956 3752
Passcode: 211617