data-layout="button" data-size="small"> Share

Comunicat de presă
18 ianuarie 2023


„De la Euclid la Einstein: 2000 de ani de geometrie“.
Conferința matematicianului Liviu Ornea la Academia Română

Academia Română invită publicul joi, 19 ianuarie 2023, la conferința „De la Euclid la Einstein: 2000 de ani de geometrie“, susținută de prof. univ. Liviu Ornea, cadru didactic al Universității din București. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17, și se înscrie în seria de conferințe cu public „Ora de știință“, inițiată de Academia Română.

Matematicianul Liviu Ornea își propune să arate în ce măsură reușește matematica și, în special, geometria ca știință să descrie lumea reală, așa cum o percepem. Prezentând epopeea nașterii geometriei neeuclidiene, de la Euclid la Riemann, trecând prin Gauss, Bolyai și Lobacevski, profesorul Ornea va explica modul în care este folosită geometria riemanniană în teoria relativității lui Einstein. Dedicată momentelor esențiale din istoria matematicii, conferința încearcă să răspundă întrebării: „Dacă există mai multe geometrii, care dintre ele este cea adevărată?“

Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.

Liviu Ornea (n. 1960) este matematician, profesor al Universității din București, Facultatea de matematică și informatică, și cercetător la Institutul de matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române. A publicat peste 80 de articole de geometrie diferențială, două monografii de specialitate și două cursuri universitare. A conferențiat și a participat la proiecte de cercetare în numeroase institute și universități din lume. Începând cu anul 2005, prin rubrica „Bifurcații“ din revista „Observator cultural“, devine o prezență constantă în spațiul public, iar o parte dintre eseurile publicate în paginile revistei sunt reunite în volumele Varietăți conexe și Bifurcații. Pe lângă cercetările în domeniul matematic, profesorul Ornea realizează cronici teatrale și traduce scrieri de literatură, istorie, dar și filosofia și istoria matematicii din limbile franceză (Léon Polyakov, Jean-Claude Grumberg, Gilles Zenou, Cédric Villani) și italiană (Alberto Moravia, Antonio Tabucchi, Helena Janeczek, Paolo Zellini, Piergiorgio Oddifreddi, Giorgio Parisi). În 2020 a debutat în proză cu volumul Viitorul anterior, iar în anul 2022 a publicat primul roman, Viața ca o glumă proastă.

Ciclul de conferințe „Ora de știință“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toții pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române